Kanadát is elérte az Irene

Több szélsőséges időjárási jelenség is pusztít a világ különböző pontjain. Nigériában özönvízszerű esőzések hoztak áradásokat, Kína délkeleti partjainál a Nanmadol tájfunt várják rettegve, Kanadát pedig elérte a trópusi viharrá szelídült Irene hurrikán.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína délkeleti partjai felé tartott tegnap délután a Nanmadol tájfun, amely délelőtt még félméternyi esőt zúdított Tajvan szigetére. A trópusi ciklon miatt több ezer embert evakuáltak a sziget keleti és déli részén, ahol több tucat lakóházat, illetve nagy mezőgazdasági területet öntött el a víz – tudta meg a távirati iroda.
A Nanmadol a leghevesebb tájfun a 2009-es Morakot óta, amelyben 700 ember halt meg, illetve tűnt el Tajvanon. Földcsuszamlás veszélyére figyelmeztettek a hatóságok a térség közel 300 településén, az iskolák pedig zárva tartottak tegnap. Mint megírtuk, a Nanmadol a hét végén a Fülöp-szigeteken pusztított, ahol 13 ember életét oltotta ki.
Heves viharokkal és özönvízszerű esőzéssel kísérve csapott le helyi idő szerint vasárnap délután Kanada atlanti-óceáni partvidékére és Québec tartomány délkeleti részére a gyengülőfélben lévő, de még mindig erőtől duzzadó Irene hurrikán. Az útjába kerülő övezetben 200 ezer kanadai háztartás maradt áramellátás nélkül. Óránként 10-15 milliméteres csapadék ömlött, a széllökésesek ereje elérte az óránként 120-130 kilométeres sebességet. Robert Dutil, Québec tartomány belbiztonsági minisztere figyelmeztette a lakosságot, jobb, ha akár 72 óráig nem teszik ki a lábukat otthonról. Az Egyesült Államok keleti partvidékén százéves épületek is odavesztek a viharban.
Nigéria déli részén legkevesebb 23-an vesztették életüket az özönvízszerű esőzések okozta áradásokban – közölték tegnap helyi tisztségviselők. Az áldozatok többsége gyermek, akik a délnyugati Ibadan városban fulladtak vízbe. A lakosok számára nem volt menekülési útvonal, miután múlt pénteken az esőzés lerombolta a hidakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.