Káptalantóti dózerolás

Hegyi Zoltán
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét bajban van a 2007 nyara óta heti rendszerességgel üzemelő káptalantóti (Balaton-felvidék) piac. Mint azt a piac vezetőjének, Harmathy Ildikónak tegnapi sajtótájékoztatóján kiderült, a Liliomkerti piacot és árusítópavilonjait lebontásra ítélték. A tájékoztatón, ami végül egyfajta agorává alakult, ahol a polgármestertől a termelőkig és az árusokig mindenki elmondhatta a véleményét, a piacszervező lapunknak elmondta: bár előkészületben van a régen várt piactörvény, mégsem szempont a valóságos élelmiszer-biztonság. És bár a csaknem kétszáz árus jelentős jövedelemre, a több ezer látogató pedig igényei szerinti portékára, termelői élelemre tesz szert, valamint közösségi élmény kovácsolódik, mégis dózer vár az úttörő kezdeményezésre. Tény, hogy a piacnak a mai napig nincs működési engedélye, mert az építési hatóság nem tudja befogadni az építésiengedély-kérelmüket, lévén a terület szántóként szerepel a telekkönyvben. A biológus-mérnök végzettségű üzemeltető szerint a piac működése ennek ellenére nem törvényellenes, hiszen nem tiltja törvény, hogy a termelők és kézművesek magánterületen árusítsanak. Harmathy Ildikó segítséget kért a törvényalkotástól, de mivel válasz nem érkezett, most ismét a nyilvánosság erejében bízik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.