Kedvezmény a kismamák alkalmazásáért

Részmunkaidő lehetőségével segíthetné a kormány a gyermekvállalásból visszatérőket. A jövőben a versenyszférában dolgozó nők is választhatják a négy- vagy hatórás foglalkoztatást, amelyet a munkaadónak kötelező lenne biztosítani.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Járulékkedvezményért cserébe a versenyszférában is részmunkaidős foglalkoztatás segítené a gyermeknevelésből visszatérőket a családok védelméről szóló kétharmados törvényjavaslat szerint – közölte Harrach Péter az MTI-vel. A KDNP parlamenti frakcióvezetője elmondta, a kormánypárt szeptemberben terjeszti be a javaslatát, és a változtatások – ha az Országgyűlés is jóváhagyja azokat – januártól életbe léphetnek.
A törvényben rögzítenék, hogy a gyermeknevelésből visszatérő szülők a versenyszférában is választhassák a részmunkaidős – négy- vagy hatórás – foglalkoztatást. Ezt kötelező lenne kérés esetén biztosítani, de a munkaadók cserébe járulékkedvezményt kapnának. A kedvezmény pontos mértékét az adó- és járuléktörvények szabályoznák, de mindenképpen meghaladná a jelenlegi 11 százalékot.
Harrach Péter elmondta azt is, hogy a kerettörvényben – amelynek normaszövege elkészült – újradefiniálják a családok fogalmát is. A jelenlegi elképzelések szerint családnak az számítana, ha egy vagy két szülő gyermeket nevel, de van olyan elképzelés is, amelyik ebbe a kategóriába sorolná a gyermektelen házaspárokat is.
A gyermeket vállalók nyugdíjkedvezményének lehetőségét is megteremtenék. A törvényben rögzítenék: a generációk közötti együttműködés érdekében az állam törekszik arra, hogy a család tagjainak egymás iránti felelősségvállalása erősödjön és elismerést nyerjen. A részleteket a nyugdíj- és az adótörvény tartalmazná.
Harrach megerősítette információnkat, miszerint az eddigi „terhes” kifejezést felváltaná a „várandós”, a terhességi gyermekágyi segély helyett pedig szülési juttatás szerepel az indítványban. A frakcióvezető leszögezte, a javaslattal a hiányzó kiszámíthatóságot, állandóságot szeretnék megteremteni a családoknak. Az indítványról a Fidesz-frakcióval legkésőbb a pártszövetség hajdúszoboszlói – szeptember 7–9. – ülésén egyeztetnek.

Változás. Csütörtöktől változnak az álláskeresési ellátások feltételei. Az álláskeresési járadéknál egyebek között rövidül a folyósítási idő, módosul a jogosultság számítása, a járadék összege, az álláskeresési segély szeptember elsejétől pedig csak nyugdíj előtt jár, két másik fajtája megszűnik. Álláskeresési járadékra szeptembertől az lesz jogosult, aki álláskeresővé válását megelőző öt éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik, nem jogosult rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra, nem kap táppénzt, s munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, s az illetékes munkaügyi központ kirendeltsége nem tudott megfelelő munkahelyet felajánlani neki. A folyósítás ideje minimum 36, maximum 90 nap lehet. Az álláskeresési járadék a kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedévben a jogviszonyokban elért munkaerő-piaci járulékalap 60 százaléka, de nem lehet magasabb az aktuális minimálbérnél. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.