Keresik a Talasz tájfun túlélőit

Hírösszefoglaló
2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonhétre emelkedett a halottak száma Japánban, és legalább 51 embert eltűntként tartanak nyilván a szigetországot a hét végén megtépázó Talasz tájfun pusztítása nyomán – írta a Kjodo. A mentőalakulatok tegnap tovább keresték a fölcsuszamlásokkal és áradásokkal sújtott területeken az esetleges túlélőket, körülbelül száz sérültet kellett kórházakba szállítaniuk. A vihar kitörése előtt egy nappal és Kan Naoto korábbi Japán kormányfő lemondása után megválasztott új miniszerelnök, Yoshihiko Noda mielőbbi segítséget ígért az érintett térségekben élőknek. Az időközben trópusi viharrá szelídült Talasz a Kii-félszigeten vitte véghez a legnagyobb pusztítást; itt legalább 3600 ember veszítette el otthonát. Eközben a vihar özönvízszerű esőzésekkel közeledik Oroszország távol-keleti partjaihoz, ahol a rendkívüli helyzetek minisztériumának helyi részlege felszólította a térségben élőket, hogy ne hagyják el a településeket, ne menjenek halászni és vadászni, amíg el nem vonul a ciklon.

Lehűlt a hármas reaktor. Sikerült 100 Celsius-fok alá hűteni a márciusi szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőmű hármas reaktorát, s ez elegendően alacsony hőmérséklet a reaktor hidegleállításához – közölte tegnap az erőművet üzemeltető Tepco. A szakemberek tervei szerint a Fukusima–1-es erőmű reaktorainak hidegleállítását jövő januárra fejezik be. Közben folytatják az erőmű alsó helyiségeiben és a vízelvezető rendszerben összegyűlt nagy mennyiségű radioaktív víz kiszivattyúzását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.