Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Kertész Ákos és a „genetikai alattvalóság”

Olvasóinktól
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kertész Ákos író az Amerikai Magyar Népszavához intézett nyílt levelére reagálva (már a magam genetikai korlátai között) én is elkövetek egy nyílt levelet. Soha nem jutott volna tudomásomra ez a magasröptű levél, ha nem éppen hazai barátaim egyike hívta volna fel erre az írásra a figyelmemet. Már csak azért is mutatta meg kedves gyermekkori barátom ezt az írásnak nevezett förmedvényt, mert évekkel ezelőtt tőlem is megjelent egy-egy írás e lapban.
Tulajdonképpen sosem voltam rendszeres olvasója e lapnak, de időnként megvettem, hogy lássam, mi foglalkoztatja, mivel törődnek, mi az aktuális érdeklődésük az amerikai magyaroknak. Valóban elmondhatjuk, hogy az Amerikai Magyar Népszava nem volt hasonlítható a Washington Post vagy a New York Times kifinomultan szerkesztett híradásához, de naivitása ellenére becsületes és egyenes volt. Aztán végképp letettem ezt a magyarnak nevezett lapot, nem tartottam érdemesnek nemcsak kinyitni, de megvenni sem.
Kertész levelét legalább ötször olvastam el. Talán többször is. „A magyar genetikusan alattvaló” – írja Kertész, és hallom, odahaza elvbarátai közül többen védelmükbe is vették. Már megint az a csúnya „genetikai alávalóság”, amitől a nyílt levél olvasása után nem tudok szabadulni! Mintha már találkoztam volna ezzel a retorikával, ideológiával. Vajon hol? Hát a náci ideológiában a második világháború alatt. Nem fogok vitába szállni Kertésszel. Egyszerűen semmi értelme. Ha valaki a történelem átélt szörnyűségei tudatában ilyen kijelentésekre és azok publikálására szánja el magát, az vagy bolond és szenilis öregember, vagy szeretné a maga képére változtatni a történelmet, és a gyűlölet elvette józan eszének utolsó darabjait is.
Én inkább az úgynevezett Amerikai Magyar Népszava felelősségéről szólnék. Ez nem zsurnalisztika! Ez gyűlöletkeltés, bűnös rasszizmus, és talán ha a náci vezérek elítélésére hivatkozok, még népellenesség is. Nem, nem háborús bűn, de az ideológia minden bizonnyal jogilag elítélhető lehetne egy jól felkészült ügyész kezében. Harminchárom éve élek az Egyesült Államokban, de soha nem találkoztam ilyen elképesztően gyűlölködő írással, mint most. Talán van ilyen gyalázkodás a különböző szélsőséges szervezetek kiadványaiban, de ha találkoztam is volna vele, éppen úgy figyelmen kívül hagytam volna, mint ezentúl az Amerikai Magyar Népszavát.
A levél és annak kiadása önmagáért beszél.
Rudolf Szelinger
East Orange, New Jersey

A Magyar Nemzet szeptember 2-i száma idéz Kertész Ákos Amerikai Magyar Népszavában közölt leveléből. Kertész úr kijelentései felháborodással töltenek el. Mint szabad országban élő, szabad embernek, Kertész úrnak jogában áll bármely tárgyról bármilyen véleményt mondani. A magyar állam által többszörösen kitüntetett (Kossuth-díj, köztársasági érdemrend stb.) embernek saját országa népéről a közölt kijelentéseket tenni viszont aligha. Nyílt levelével meggyalázza a magyar népet, ezért javaslom és szorgalmazom, hogy a magyar állam vonja vissza a kitüntetéseit. Visszavonásukra a köztársasági elnök és a miniszterelnök urak tevékeny részvételét kérem.
Lazar Lajos
Unionville, Pennsylvania

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.