Kertész Ákos méltatlanná vált

Munkatársunktól
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem kér bocsánatot, méltatlanná válik a kormány szemében a Kossuth-díjra Kertész Ákos – mondta a parlamentben Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára arra a jobbikos kérdésére, hogy kezdeményezni fogják-e az elismerés megvonását a két hete megjelent, nagy port kavart cikke után. Farkas Gergely jobbikos képviselő felidézte, hogy az író két héttel ezelőtt fogalmazott meg nyílt levelet az Amerikai Népszavában, írásában pedig olyan kifejezéseket használt, hogy „a magyar genetikusan alattvaló” vagy éppen hogy a holokauszt egyedüli felelőse. Kertész Ákost a történtek után a szocialista Szanyi Tibor teljes támogatásáról biztosította – emlékeztetett a Jobbik képviselője, aki egyben hiányolta a kormány véleményét az ügyről. Halász János államtitkár szerint az író nyílt levele elfogadhatatlan, minden jóérzésű magyar ember önérzetét bántja. Véleménye szerint nagyot hibázik, aki a védelmébe veszi. Az államtitkár azt mondta, hogy Kertész Ákosnak bocsánatot kell kérnie; amenynyiben nem teszi, méltatlanná válik a kormány szemében a Kossuth-díjra. A parlamentben korábban a KDNP-s Lukács Tamás is beszélt a történtekről; azt mondta, a közéletet húsz éve mérgezi az azonos mérce hiánya. A cikknek arra a részére hivatkozva, amelyben írója kijelenti, hogy Gorbacsov megjelenésétől kezdve nem lehet a szovjet elnyomásra hivatkozni, a politikus azt mondta, hogy akkor a szerzőt biztosan nem zavarta a szovjet csapatok jelenléte vagy a romániai falurombolás. A cikk egy másik gondolatára hivatkozva kijelentette, hogy a baloldalnak a rendszerváltozáskor örökölt vagyona és médiahálózata volt. Végül annak a véleményének is hangot adott, hogy újra kell szabályozni a kitüntetési törvényt, mert Kertész Ákos a legmagasabb magyar kitüntetéseket, például a Kossuth-díjat is megkapta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.