Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Kertész búcsúzhat díszpolgári címétől

2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma rendeletmódosítás nélkül, határozati javaslatok elfogadásával foszthatja meg díszpolgári címétől a Fővárosi Közgyűlés Kertész Ákos írót, aki augusztus végén az Amerikai Népszavában nyílt levélben gyalázta a magyarságot. Kertész többek között azt írta: „a magyar genetikusan alattvaló”. Bár ezt a kijelentését később nem létezőnek mondta, további minősítéseit fenntartotta nemzetünkről: „dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot (…), se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar.” Németh Zoltán, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője és három kormánypárti képviselőtársa szerint Kertész Ákos szavaival az egész magyarságot, így a főváros polgárait is megsértette.
– Érdemtelenné és méltatlanná vált a díszpolgári cím viselésére – írták előterjesztésükben. Az elfogadáshoz minősített többséget igénylő határozati javaslat szerint visszavonják Kertész díszpolgári címét, egyben nevét törlik a kitüntetést szabályozó rendelet mellékletéből.
Ugyanígy járhatnak el Szabó György (Jobbik) fővárosi képviselő javaslatára Gergényi Péter esetében is. Ő volt Budapest rendőrfőkapitánya 2006 őszén, a brutális rendőrtámadások idején. Az egyenruhások gyakran azonosító nélkül támadtak a Gyurcsány-kormány ellen tiltakozókra, békés tüntetőkre, az év október 23-án több ember szemét is kilőtték gumilövedékekkel.
A volt főrendőrt idén júliusban hallgatta ki a katonai ügyészség ellenőrzés, elöljárói intézkedés elmulasztása gyanújával. A büntetőeljárás azért indult, mert a kivezényelt rendőrök parancsnoki utasításra nem viseltek azonosító számokat. Gergényi mindezek után Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármestertől két kitüntetést is átvett. – Hivatalosan törli Gergényi Pétert a Budapestért díj és a Főváros közbiztonságáért emlékérem díj kitüntetettjei közül – áll a mostani határozati javaslatban.

Szociális díjemelés. Mintegy négy százalékkal emelkedhetnek a térítési díjak a főváros által fenntartott szociális intézményekben – többek között erről a javaslatról is döntenek mai ülésükön a fővárosi képviselők. A Főpolgármesteri Hivatal az intézmények működőképességének megőrzésével és a jogszabály-módosításokkal indokolja a díjemelést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.