Későre nyúlt isztambuli buli

Munkatársunktól
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Isztambulban a birkózók tegnap megkezdődött világbajnokságán a súlycsoportok első hat helyezettjei az országuknak olimpiai kvótát szereznek (a nőknél ez csak négy kategóriára igaz), és a nyitó napon a magyar válogatott három helyet is megcélozhatott. A 96 kg-ban Kiss Balázs két éve világbajnok volt, azóta túl van egy doppingvétség miatti eltiltáson, londoni részvétele azonban a NOB érvényben levő szabályzata alapján kétséges. Lőrincz Tamás a 66 kg-os súlycsoport egyik legjobbja, Európa-bajnok, Módos Péter pedig az 55 kg-ban volt bronzérmes. Az első akadályt egyaránt sikerrel vették: Kiss görög, Lőrincz spanyol, Módos dominikai ellenfelet vert, s utóbbi a szerencsés sorsolásának köszönhetően egyből a legjobb 16 közé került, míg másik két versenyzőnk csak a 32 között járt. Kiss sajnos ott is ragadt, bár azzal kétségkívül számolnunk kellett, hogy a következő meccsén nem bír a hazai pálya előnyét élvező, tavaly Eb-bronzérmes török Cenk Ildemmel. Lőrincz ugyanakkor legyűrte a 2010-es Eb-2. román Ion Iulian Panaitot, és nyolcaddöntős lett. Módos nyert az észt Anar Zejnalov ellen is, Lőrinczet azonban megállította a grúz Manucsar Chadaja, aki 2009-ben ezüstérmes volt a vb-n, s akkori menetelése során őt is legyőzte. Az első menetet a grúz nyerte, de a másodikban versenyzőnk kiegyenlített. Ám ez a két perc sokat kivett belőle, a folytatásban állásból és térdelőhelyzetből sem tudott mit kezdeni Chadajával, így vesztett. Módosra a negyeddöntőben a 2008-as Európa-bajnok Rovsan Bajramov várt. A három évvel ezelőtti kontinensviadalon kettejük párharcát az azeri nyerte, és sajnos tegnapra sem változtak az erőviszonyok.
Kiss Balázs legyőzője az elődöntőben kikapott, Bajramov és Chadaja viszont finalista lett, így Módos és Lőrincz a vigaszágon új esélyhez jutott. Előbbinek japán és kínai, utóbbinak svájci, kubai és amerikai akadályon keresztül vezetett volna az út a bronzéremig. Az esti program előtt a világbajnokság megnyitóünnepsége zenés, táncos, dobos produkcióval már egyórás késéssel kezdődött, így a szőnyegeken is jelentős volt a csúszás.
Lőrincz mindenesetre felülkerekedett svájci riválisán, így az olimpiai kvótától őt és Módost is egy, a bronzéremtől pedig mindkettőjüket két győztes mérkőzés választotta el. Módos az első lépést meg is tette: legyőzte a japán Ázsia-bajnok Haszegava Kohejt, ezzel londoni indulási jogot szerzett. A harmadik helyért aztán a kínai Li Su-csinnal szemben már alulmaradt, így ötödikként végzett – de olimpiai résztvevőként! Vele ellentétben Lőrincz Tamásnak nem sikerült kvótát szereznie, a kubai Pedro Isaac Mulens Herrera túl nagy falatnak bizonyult számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.