Készpénz és hitel a Malévnak

Hírösszefoglaló
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határidőre rendezte a tulajdonos állam a Malév tőkehelyzetét a tegnapi közgyűlésen: 8,5 milliárdot készpénzben, csaknem 10 milliárd forint kölcsönt juttatott a társaságnak. A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) által tavaly piaci kamatokkal folyósított kölcsönt – amelynek összege a kamatokkal együtt mintegy 9,98 milliárd forint –, az MNV a Malév Zrt.-be nem vagyoni pénzbeli hozzájárulás formájában apportálta. A fő tulajdonos emellett 8,52 milliárd forint pénzbeli hozzájárulást teljesít a Malév Zrt. részére. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a költségvetési átcsoportosítás azonnali hatályú, felelőse Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.
A légitársaság 22,5 milliárd forint mínusszal, negatív saját tőkével működött tavaly, és a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint ezt mielőbb rendezni kell. A vagyonkezelő idén eddig két részletben hétmilliárd forintot juttatott a társaságnak, a mostani, 18,5 milliárdos emeléssel sikerül határidőre rendezni a Malév tőkehelyzetét. A tőkerendezést a fő tulajdonos MNV-nek a beszámoló május 25-i elfogadását követő 90 napon belül, tehát augusztus 25-ig maradéktalanul végre kell hajtania, ehhez szükséges a közgyűlési határozat. Az utóbbi hónapokban több közgyűlést is összehívtak a pénzügyek rendezésére, azonban akkor nem sikerült döntést hozni a tőke rendezéséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.