Készül az uzsorások elleni szigorítás

Szilágyi Richárd
2011. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több megoldást is lehetségesnek tart a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az uzsora-bűncselekmények elleni fellépés hatékonyságának javítására. Az egyik jogszabály-módosítás lehet az ügyész keresetindítási jogának egyértelműsítése, ami azt jelenti, hogy a törvény konkrétan kimondaná: uzsoragyanús ügyekben az ügyész keresetet indíthat. A tárca a másik beavatkozási lehetőségnek azt tartja, hogy ne csak az üzletszerűen elkövetett uzsorázás lehessen a bűncselekmény megállapításának alapja. Továbbá uzsoraügyekben is alkalmazni lehetne a korlátlan enyhítés lehetőségét. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy ha a bűnszövetségben uzsorázó elkövető önként feljelenti társait, akkor esetében a kiszabandó büntetést akár mellőzni is lehetne.
A minisztériumnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a szociális kártya bevezetése is elősegítheti az uzsora-bűncselekmények visszaszorítását, mert így az érintett közvetlenül áruban, közműszolgáltatásban kapná meg az állami támogatást. Orbán Viktor miniszterelnök az országvédelmi akciótervet ismertetve jelentette be az uzsorások elleni fellépés szükségességét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.