Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Két év börtön vár Kaszab Csabára

Két évre vonulhat börtönbe Kaszab Csaba volt kőbányai MSZP-s alpolgármester, akit bűnszövetségben elkövetett csalás miatt jogerősen is elmarasztalt a Fővárosi Ítélőtábla. A bíróság megváltoztatta az elsőfokú verdiktet, lényegében megfelezte a vádlott büntetését.

Swendt Pál
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen két esztendő letöltendő börtönbüntetésre ítélte Kaszab Csaba volt kőbányai szocialista alpolgármestert a Fővárosi Ítélőtábla. A bíróság megváltoztatta az elsőfokú határozatot, és az abban megállapított, három év és tíz hónapos szabadságvesztés enyhítéséről döntött. Az ítélet szerint Kaszab társtettesként, üzletszerűen, bűnszövetségben követett el csalást, ezért a bíróság mellékbüntetésként öt évre eltiltotta a közügyektől. Az enyhítés része az is, hogy az egykori MSZP-s politikusnak nem kell megfizetnie azt a tizenhétmillió forintos vagyoni előnyt, amelynek megszerzését az elsőfokú bíróság megállapította.
*
Az ítélet szerint Kaszab mint a kőbányai vagyonkezelő akkori igazgatósági tagja nem szegte meg a hivatali, gazdasági kötelezettségét, és mint a városüzemeltetési bizottság elnöke nem hozható összefüggésbe azzal, hogy működése kapcsán valamilyen előnyt fogadott volna el.
A táblabíróság úgy értékelte, hogy nem vesztegetés történt, mivel a vádlottak előzetesen megállapodtak a bűncselekmény elkövetésében, az önkormányzat megkárosításában. A vagyoni előny visszafizetését a bíróság azért mellőzte, mert a közbizalmat sértő bűncselekményben Kaszab felelőssége nem volt megállapítható – hangzott el az indoklásban. Az eljárás bírája azzal magyarázta a börtönbüntetés enyhítését, hogy nem is volt mód ennél hosszabb büntetés kiszabására, mivel az első, évekkel korábban hozott elsőfokú ítélet kihirdetésekor az ügyész nem fellebbezett súlyosbításért, így a megismételt eljárásban nem is állapíthattak meg ezt meghaladó szabadságvesztést.
Emlékezetes: a Fővárosi Bíróság (FB) 2008-ban jogerősen kétévi szabadságvesztésre ítélete Kaszab Csabát, de az elítéltnek nem kellett börtönbe vonulnia, mert a döntést a Legfelsőbb Bíróság eljárási hiba miatt hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatásáról rendelkezett. A megismételt elsőfokú eljárásban az FB vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés miatt nem jogerősen 3 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, és a szerzett vagyoni előny visszafizetésére kötelezte Kaszabot.
A bíróság kimondta: 2000-ben a kőbányai vagyonkezelő Kaszab közbenjárására úgy kötött nagy értékű szerződéseket X. kerületi társasházak felújítására, hogy a kivitelezőcég vagy el sem végezte a munkákat, vagy azokat jelentősen túlszámlázta. A „nyereség” felét Kaszabnak kellett visszaosztaniuk, tíz százalékot pedig az elsőrendű vádlott, Holló Levente, a vagyonkezelő csoport akkori vezetője kapott, aki Kaszab utasítására lepapírozta a fiktív szerződéseket. Az ítélet szerint Kaszab összesen 17 millió forintnyi kenőpénzt kapott a kivitelezőcéget vezető Kálmán Ferenctől, akit a bíróság tanúként hallgatott ki az eljárásban. Holló Leventét vesztegetés miatt két év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte a bíróság, tíz hónappal enyhítve az első fokon kiszabott szabadságvesztést. A férfit hárommillió forint vagyoni előny megfizetésére kötelezték. Az eljárás bírája arra hívta fel a figyelmet, hogy a vádlottak által okozott 32 millió forintos kár nem térült meg, az összeg az önkormányzatot illeti, amely polgári peres úton érvényesítheti kárigényét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.