Kétmillióan kapnak átlag alatti reálhozamot?

Megdőlt az a magánkasszák által folytatott és a balliberális sajtó által támogatott propaganda, amely a hazai pénztárak tisztes hozamairól szólt. A Magyar Nemzet összesítéséből kiderül, hogy azon a csaknem 600 ezer emberen kívül, aki egyetlen fillért sem tehetett zsebre, további egy-másfél millióan lehetnek azok, akik jóval az átlag alatti hozamhoz jutnak. Így összességében elmondható, hogy – a rendelkezésünkre álló adatok szerint – az állami rendszerbe visszalépett tagok várhatóan több mint kétharmada, akár 2,1 millió ember kapott 75 ezer forint alatti összeget.

Szilágyi Richárd
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap újabb mérföldkőhöz érkezett a 2010 őszén indított nyugdíjreform: augusztus 31-ig kellett átutalniuk a magánnyugdíjpénztáraknak volt tagjaik részére az esetleges reálhozamokat. Az elmúlt hónapokban először több százezres várható összegekről cikkezett a balliberális sajtó, majd a nyugdíjvagyon átadása után ez az átlag száz- majd nyolcvanezer forintra csökkent. A sajátos számítási metódusok sokat elárultak az érintett lapok (a teljesség igénye nélkül: Népszabadság, Világgazdaság, FigyelőNet, Index) hozzáállásáról. Volt, aki egyszerűen „megfeledkezett” arról a csaknem 600 ezer emberről, aki egyetlen fillért sem tehetett zsebre, és volt olyan internetes lap, amely szelektív módon kizárólag csak a legkisebb – de jól teljesítő – pénztárak teljesítményét vette górcső alá. Mindkét módszer célja a magasabb összegű átlagos reálhozam kimutatása volt.
Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja július 22-én jelentette be, hogy a visszalépők átlagosan 76 030 forint tagi kifizetéshez jutnak. Néhány nappal később lapunknak adott interjújában arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben az összegben nemcsak a reálhozam, hanem a kiegészítő tagdíjak is szerepelnek, vagyis az átlagos reálhozam valójában ennél is kevesebb lesz. Az átlagok azonban sokszor félrevezetők (például egy 1000 és egy 151 ezer forintos reálhozam átlaga is 76 ezer forint – a szerk.), ezért szerettük volna megtudni, hogyan alakultak részletesen a tagi kifizetések.
A Miniszterelnökségen és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél augusztusban még nem álltak rendelkezésre ezek az adatok, ezért lapunk megkereste az összes hazai magánnyugdíjpénztárat. A rendelkezésünkre bocsátott – nem teljes körű – sávos bontásokból az derült ki, hogy azon a csaknem 600 ezer emberen kívül, aki egyetlen fillért sem tehetett zsebre, további egy-másfél millióan lehetnek azok, akik jóval a 76 ezres átlag alatti hozamot kaptak. Összességében elmondhatjuk, hogy az állami rendszerbe visszalépett tagok várhatóan több mint kétharmada, akár 2,1 millió ember kapott 75 ezer forint alatti összeget. Az eredetileg beharangozott tisztes, vagyis több százezer forintos kifizetéshez pedig a reálhozamban részesülők mindössze ötöde juthatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.