Kettős csere a válogatottak élén

Mindkét szövetségi kapitányt, a női válogatottat irányító Székely Norbertet és a férfiaknál hivatalos tisztsége szerint szakmai igazgató Mészáros Lajost is felmentette tegnapi ülésén a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöksége. Elsősorban nyilván a sikertelen pótselejtező miatt, Székely helyzetét súlyosbította, hogy összetűzésbe került a sportnapilappal. Utódjaikat pályázati úton kívánja megválasztani az MKOSZ.

Németh Géza
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnökség döntése a levegőben lógott, annyiban mégis meglepő, hogy a szakmai bizottság előzetesen mindkét kapitány beszámolóját elfogadta. Bár tegnapi érdeklődésünkkor Sterbenz Tamás, a bizottság elnöke, egyben a szövetség főtitkára árnyalta ezt a képet:
– Nem a szakmai bizottság véleményének megfelelő álláspont került nyilvánosságra. Ha elfogadjuk a beszámolót, az még nem jelenti azt, hogy dicsérettel látjuk el. Ez a döntés csak azt fejezi ki, hogy az adott szakember becsülettel elvégezte a munkáját, az elkövetett hibákért azonban vállalni kell a felelősséget. Elárulom, a bizottság elnökeként a váltást javasoltam az elnökségnek mindkét kapitány esetében.
Szigorúan szakmai alapokon Székely Norbertnek egy félidő okozta a vesztét. A hazai, soproni rendezésű, ötcsapatos pótselejtező tornát ugyanis megnyerte a magyar női válogatott, majd a Németország elleni rájátszás első meccsét vendégként csupán öt ponttal vesztette el, ami után megalapozott volt a remény a továbbjutásra. Sőt a visszavágó második negyedében már kilenc ponttal vezetett a magyar csapat, a szünetben még döntetlen volt az állás, ezután következett az összeomlás. Egyetért ezzel Sterbenz Tamás is:
– Igen, a németek elleni hazai meccs második félidejében nem tudtunk mit kezdeni a vendégek zónavédekezésével, s a kapitány erre nem talált megoldást.
Székelyt a nyilvánosság előtt elsősorban nem is ezért érte bírálat, hanem mert „Nemzeti Blikként” aposztrofálta a Nemzeti Sportot, s a túlzott médiafelhajtást okolta a kudarcért. Az eset a szövetség elnökét megdöbbentette, tegnapi közleményében így fogalmazott: „A néhány nappal korábban kiszivárgott belső információk és az azóta megjelent cikkek kapcsán a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöksége és a magyar kosárlabda sportág nevében szeretnék elnézést kérni a magyar sportújságíróktól, az ügyben érdekelt médiumoktól és a közvéleménytől. Az eset nem megengedhető helyzetet teremtett a magyar kosárlabda megújítási folyamatában, és bízunk benne, hogy ilyen többször nem fordul majd elő. Szeretnénk és bízunk benne, hogy a tudósítások a jövőben a magyar csapatok sikereiről szólhatnak majd.”
Ugyanakkor Sterbenz Tamás szerint a 2009-ben kinevezett Székelynek mégsem ezen incidens miatt kell mennie.
A pozícióját 2008 óta betöltő Mészáros Lajos ilyen galibába nem keveredett, ám a férfiválogatott talán még inkább a várakozás alatt teljesített a pótselejtezőben. Finnországtól és az acélosnak túlzással sem nevezhető Portugáliától itthon és idehaza is kikapott, ami utóbbi esetében különösen fájó.
– A csapatépítés terén jól vizsgázott a férfigárda szakvezetése, az éles meccshelyzetekben azonban nem tudott reagálni az ellenfél húzásaira – értékelt Sterbenz Tamás.
Kíváncsiak voltunk mindkét menesztett kapitány véleményére, ám csak Mészáros Lajosét közölhetjük, mert Székely Norbert tegnap Kassán egy tornán volt érdekelt.
– Nem lepett meg a döntés, mert ahogy mondani szokás, benne volt a pakliban. Talán ott követtünk el hibát, hogy megváltoztattuk az eredetei szakmai koncepciónkat. 2009-ben azzal a tervvel láttunk munkához, hogy a megfiatalított csapattal jussunk ki a 2013-as Európa-bajnokságra. A nemzetközi szövetség a 2011-es selejtezősorozat végén megemelte a létszámot tizenhatról huszonnégyre, s úgy éreztük, megragadhatjuk ezt a lehetőséget. Ennek érdekében honosítással és az idősebb játékosok behívásával igyekeztünk megerősíteni a keretet. Ám a rövid idő alatt tagadhatatlanul nem sikerült tökéletesen a csapatépítés, s az addigi kohézió felbomlott. Emelt fővel távozom, mert a legjobb tudásom szerint láttam el a munkámat.
Elméletileg akár mindkét kapitány folytathatja a munkáját, hiszen a szövetség pályázatot ír ki, amire mindenki jelentkezhet. Érdeklődésünkre Mészáros elmondta, nem kíván élni ezzel a lehetőséggel, de egyeztetett az elnökkel, s elképzelhető, hogy a jövőben is a szövetségben dolgozik.
Sterbenz Tamás nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy külföldi szakembert választanak, részben emiatt is döntöttek a pályázati módszer mellett. Bár azzal mindenkinek tisztában kell lennie, a kapitányi poszt alapvetően bizalmi állás. Ezt a bizalmat vesztette el Székely Norbert és Mészáros Lajos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.