Kezdődik a színházi évad

A pénzügyi nehézségek ellenére augusztus végével szinte minden színházban újraindul az élet – kezdődik a 2011/12-es szezon. Tasnádi Csaba, a nyíregyházi teátrum vezetője a hét eleji társulati ülésen hangsúlyozta, a színházaknak fel kell készülniük a lehetséges változásokra. Az igazgató szerint az elmúlt időszakban több kérdés vetődött fel az új színházi, valamint az újraformálódó munka törvénykönyvvel kapcsolatban. A vidéki színházak vezetői szeptember 1-jén vitatják meg a problémákat. A vidéki teátrumok őszi kínálatából válogattunk.

Makrai Sonja
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyíregyházán idén ünneplik a Móricz Zsigmond Színház önálló társulatának 30. évfordulóját. Az első bemutatót a szabolcsi megyeszékhelyen szeptember 24-én tartják: Antal Balázs és Onder Csaba Tirpákia tündérkert című zenés bűnügyi komédiáját Lendvai Zoltán rendezi. Folytatják a bábszínházi előadás-sorozatot, de a gyerekek láthatják még Paul Maar Hoppládáját és Benedek Elek Magyar népmeséit is. A nagyszínpadon műsorra tűzik többek között Mozart A varázsfuvoláját, Carlo Goldoni A hazug című vígjátékát, és Sütő András művét, A szuzai menyegzőt.
A Rázga Miklós vezette Pécsi Nemzeti Színházban új bérletrendszert vezettek be az őszi szezontól: lesz szabadon összeválogatható repertoár, gyermek- és a közelmúltban elhunyt pécsi színművészről, N. Szabó Sándorról elnevezett bérlet is. Naponta frissülő tartalommal elindult a színház új honlapja is, a www.pnsz.hu. A legfőbb változás, hogy a teátrum január elsejétől nonprofit kft.-ként fog továbbműködni. A pécsi színház évada szeptember 16-án kezdődik a Lúdas Matyi című mesejáték bemutatójával, de az évad során látható lesz még Kálmán Imre operettje, a Csárdáskirálynő, Giuseppe Verdi Othello, valamint Solti Árpád Lisztmánia című balettje.
A debreceni Csokonai Színház vendége lesz a következő évadban három neves külföldi rendező: Andrzej Bubien, Viktor Rizsakov és Silviu Purcarete. A cívisvárosban az új évad első bemutatója október 6-án lesz, amikor Moliére Scapin furfangjai című vígjátékát láthatja a közönség Silviu Purcarete rendezésében. A Vidnyánszky Attila igazgatása alatt működő teátrumban több ősbemutatót is tartanak. Látható lesz Szarka Tamás Mária Eterna című musicalje, Erich Wolfgang Korngold A halott város című operája, Zalán Tibor, Mispál Attila és Újhelyi Kinga közös műve, a Kóbor csillag. Ivan Viripajev Illúziók című színművének pedig itt tartják kamaraszínházi világpremierjét.
Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója alázatot kért társulatától, mert a színház épületének felújításához szükséges pénz még mindig nem áll a kaposvári önkormányzat rendelkezésére. Itt látható lesz például Háy János és Lovasi András közös műve, a Kéz című színdarab, Sofi Oksanen Tisztogatás című tragédiája, valamint Tasnádi István Finito (Magyar zombi) című komédiája is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.