Kiadható Gyurcsány Ferenc

A mentelmi bizottság azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy függessze fel Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát, akit hivatali visszaélés miatt hallgatna ki gyanúsítottként az ügyészség a sukorói telekcsere és kaszinóberuházás miatt indított büntetőeljárásban. A döntés ellen csak a szocialisták szavaztak.

Török László
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat igen szavazattal (a Fidesz, a KDNP mellett az LMP-s és a jobbikos delegált voksolt így) és a testület két szocialista tagjának ellenszavazatával a mentelmi bizottság Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Országgyűlésnek. A legfőbb ügyész Schiffer András LMP-frakcióvezető feljelentése alapján kezdeményezte a volt miniszterelnök kiadását, mert a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaéléssel kívánja meggyanúsítani Gyurcsányt.
Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke szerint a parlament hétfői vagy egy héttel későbbi ülésén dönthet a volt miniszterelnök kiadásáról. A mentelmi jog felfüggesztéséhez a jelen lévő képviselők kétharmados támogatása kell. Rubovszky nem kívánt részleteket elárulni arról, milyen megfontolások alapján hoztak döntést, mert a házszabály szerint zárt ülést tartottak, a bekért iratok pedig titkosak.

*

Varga István (Fidesz) elmondta: a bizottság folytatta azt a töretlen gyakorlatot, hogy közvádas ügyekben a mentelmi jog felfüggesztését javasolja.
A testület MSZP-s alelnöke szerint az ügyészségi indítványt a politika íratta, mert a beérkezett dokumentumok még áttételesen sem bizonyítják a Gyurcsánnyal szemben megfogalmazott gyanút. Simon Gábor kijelentette, a mentelmi jog felfüggesztését a Parlament Nándorfehérvári termében megtartott tanácskozás miatt indítványozták, ahol azonban nem történt semmi törvénytelen: a volt kormányfő a jelen lévő szakértők egyetértése után támogatásáról biztosította a sukorói kaszinóberuházást. – Tanúvallomások szólnak arról, hogy Gyurcsány Ferenc befektetőkkel folytatott tárgyalásán nem született döntés a sukorói kaszinóberuházásról, ott az akkori miniszterelnök a jogszabályok betartására szólított fel – mondta a politikus. Kérdésünkre, ha minden rendben volt a beruházás körül, miért kezdeményezte bíróság előtt Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a telekcsere semmisségének megállapítását, Simon közölte: nyilatkozatát nem tudja kiterjeszteni az egész ügyre, így a kapcsolódó polgári peres vagy más büntetőeljárásra sem, a mentelmi bizottság kizárólag a Gyurcsány Ferencre vonatkozó indítványról döntött. A szocialista képviselő elmondta, lelkiismerete szerint szavazott, amikor nemmel voksolt, és erre kéri majd frakciótársait is. A volt kormányfő egyébként korábban jelezte, ő maga is azt kéri majd az Országgyűléstől, függesszék fel mentelmi jogát, hogy vádlói szemébe nézhessen. Az LMP-s Szilágyi Péter kifejtette, pártja üdvözli a mentelmi bizottság döntését, hiszen 2009-ben éppen azért tettek feljelentést Gyurcsány Ferenc ellen, mert szerettek volna a sukorói kaszinóberuházás ügyében tisztán látni, amire most lehetőség nyílik.
Szabó Gábor, a testület jobbikos delegáltja felidézte, hogy a mentelmi bizottság májusi ülésen nem járult hozzá szavazatával, hogy „ennyire elhúzódjon az ügy”. Szerinte a beérkezett dokumentumok nagyobb része már akkor rendelkezésre állt, ezt a döntést pedig már négy hónappal ezelőtt is meghozhatták volna.
A Központi Nyomozó Főügyészség Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatója, Császy Zsolt volt értékesítési igazgató, Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács volt tagja, továbbá Joav Blum izraeli üzletember ügyvédje és két további személy ellen folytat eljárást. A gyanú szerint a terheltek olyan szerződést készítettek elő és hagytak jóvá a tervezett King’s City kaszinóberuházással kapcsolatban, amelynek teljesülése esetén az államot több mint 1,327 milliárd forintos vagyonvesztés érhette volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.