Kicsi a lengyel bors, de mennyire erős?

Deák Zsigmond
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma este összecsap egymással a hivatásos ökölvívás királykategóriájának, a nehézsúlynak a második és harmadik helyezettje. A független ranglisták szerint legalábbis a WBC-szervezet világbajnoka, Vitalij Klicsko és kihívója, Tomasz Adamek ezeket az előkelő pozíciókat birtokolja (az élen Vladimir Klicsko áll). Rangadó lesz tehát a javából a wroclawi Miejski-stadionban. A címvédő ukrán óriás júliusban már betöltötte a negyvenet, de általunk is jól ismert német mestere, Fritz Sdunek szerint még nem jött el a visszavonulás ideje: „Vitalijnak még két-három meccse lesz, ennél többre nem számítok. De hogy veszítene? Soha. Mentálisan és fizikálisan is olyan erős, hogy ezt teljesen kizártnak tartom.”
Valóban elég régen veszített legutóbb, immár bő nyolc éve, 2003 júniusában, amikor kiegyenlített meccsen felrepedt az arca Lennox Lewis ellen, de másik fiaskóját (mérlege 42-2) is sérülés miatt szenvedte el 2000 áprilisában Chris Byrdtől. Tehát „igazából” még ki sem kapott… Méretei csak azért nem párját ritkítók, mert hozzá hasonlóan az öccse is két méter és száztíz kiló feletti, csupa izom óriás. S Vitalij a keményebb! „Nem vagyok még túl a csúcson, és semmi félnivalóm nincs Tomasz Adamektől. Remek állapotban vagyok, sokkal jobb formában, mint valaha. Minden mozdulatom kiszámított a szorítóban, semmi feleslegeset nem csinálok. Szombat éjjel meg is látják majd a bizonyítékot” – nyilatkozta a címvédő, aki négy év szünet utáni, 2008-as visszatérése óta csak kétszer nem tudta kiütni soros riválisát, de Kevin Johnsont és Shannon Briggst is összeverte.
A 44-1-es mérlegű Adamek lehet azonban az utóbbi évekbeli legkeményebb kihívója. A 34 éves lengyel nagyon jó bunyós, noha tizenöt centinyi és kilónyi hátrányban van Klicskóval szemben. Már félnehéz- és cirkálósúlyban is világbajnok volt, két éve jött fel a királykategóriába, s aratott hat győzelmet. Gyors, kemény és motivált: „Tudom, hogy győzzem le Klicskót. Most ő a bajnok, de biztos vagyok benne, hogy szombat este a harmadik súlycsoportomban is felülök a trónra. A WBC öve nem kerül ki Lengyelországból.” Ha így történik, az az utóbbi évek legnagyobb meglepetése lenne, s megreformálná a Klicskók uralta nehézsúlyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.