Kiéheztetnék a bérlőket

Győr Ágnes
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy és fél méteres falat emelt a Mammut Szolgáltató Zrt. vezetősége a Promenád Café köré, amelyben a bérleti szerződés körül kialakult vita miatt több mint két hete elbarikádozta magát az üzlet ügyvezetője és egyik munkatársa. – A Mammut II parkoló felőli oldalában lévő kávézóba a hét végén felállított fal miatt nem lehet belátni, és megnehezíti azt is, hogy az ott levőknek élelmiszert juttassanak be a szeretteik – mondta lapunknak Menyhért Mészáros László, a Promenád kávézó bérlőinek sajtótanácsadója. Hozzátette, Király Lajost és munkatársát megijesztette az üzletház váratlan lépése, de kitartanak. – Egyelőre két-három napra elegendő élelmet halmoztak fel bent, s támogatóik kitalálják majd, hogyan tudnak nekik a későbbiekben is ételt és innivalót juttatni – nyilatkozta a sajtótanácsadó.
Amint arról beszámoltunk, a Mammut biztonsági őrei augusztus 23. óta nem engednek be senkit az üzletbe, amelyet két nappal később kordonokkal zártak körül. A zrt. megszüntette a víz- és az áramszolgáltatást az ingatlanban, ahol a két férfi elbarikádozta magát. Elmondásuk alapján így akarják megóvni a kávézóban maradt berendezést, értékeket. A kávézó üzemeltetője (Mimezin Kft.) 2001 augusztusától bérelte a helyiséget a Mammut Szolgáltató Zrt.-től. A Mimezin Kft. tájékoztatása alapján lapunk úgy értesült, hogy jogviszonyuk az eredeti szerződés szerint tíz évre szólt, a bérlő azonban azt egyoldalú nyilatkozattal további öt vagy tíz évvel meghosszabbíthatta, s ezzel a lehetőséggel a kávézó üzemeltetője élt tavaly májusban. Ennek ellenére az üzletház vezetősége novemberben felmondta a bérleti szerződést, a két fél ugyanis nem tudott megegyezni a jövőben esedékes bérleti díj összegéről. A Promenád Café üzemeltetője szerint ugyanis azt a zrt. 80-90 százalékkal akarta emelni.
A Mammut Szolgáltató Zrt. pénteken közleményben jelezte, hogy a Mimezin Kft.-vel a bérleti jogviszonyuk 2011. augusztus 3-án, a szerződés lejártával megszűnt azután, hogy az együttműködés meghosszabbítására irányuló 22 hónapos tárgyalások nem vezettek eredményre. Mint írták, a zrt. igénybe vette a rendelkezésre álló jogvédelmi eszközöket, hogy a szerinte jogellenes magatartást a továbbiakban megakadályozza.
Noha pontos részleteket nem árult el, Menyhért Mészáros László lapunknak arról számolt be, hogy tudomást szereztek más üzletek tulajdonosairól, akiket a Promenád Caféhoz hasonlóan a bérleti díj csaknem százszázalékos megemelésével lehetetlenített el az üzletház.
Mint arról korábban lapunk már beszámolt, a II. kerületi önkormányzat múlt csütörtökön birtokvédelmi eljárást kezdett az ügyben, amelynek várhatóan holnap lesz meg az eredménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.