Kína veszi az eurót?

Hírösszefoglaló
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az euró egy titokzatos vásárlónak köszönheti dollárral szembeni erejét – fejtette ki a német Der Spiegel magazinnak adott interjúban Soros György. A befektető elhárította azt a felvetést, hogy esetleg ő maga lenne a titokzatos vásárló, ám sejteni engedte, hogy valójában kiről lehet szó. – Semmiképpen sem shortolnám az eurót, mivel Kínának érdekében áll, hogy legyen a dollárnak alternatívája. Kínára nyugodtan lehet számítani, hogy az európai hatóságok mögé áll, mihelyt az euró támogatásáról van szó – mondta Soros.
Az euró meglepően jól szerepelt az idén az európai szuverén kötvénypiaci bonyodalmak ellenére. A dollárral szemben az év eleje óta 7,6 százalékkal erősödött. Soros György az utóbbi időben számos alkalommal adott hangot véleményének az euróövezeti adósságválsággal kapcsolatban, határozottan támogatva az euróövezeti közös kötvények bevezetésének gondolatát és az euró támogatására szólította fel Németországot.
– A spekuláció minden válságot csak súlyosabbá tesz – ismerte el Soros, de azonnal továbbadta a labdát, mondván: manapság a jegybankok a legnagyobb spekulánsok, mivel ők hajtják végre a legnagyobb vételi és eladási műveleteket. – A piacok stabil pénzügyi rendszer kialakítását várják. Ha van rés a rendszeren, azt a spekulánsok megtalálják – mutatott rá Soros.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.