Kincsekkel jött a Háromszék táncegyüttes

Tölgyesi Gábor
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E héten az anyaországban turnézik a sepsiszentgyörgyi Háromszék Erdélyi Állami Néptáncegyüttes, amely az erdélyi népzene- és néptánckultúra gyűjtésén és megőrzésén túl felbecsülhetetlen művészeti értékeket igyekszik szerte a világon bemutatni a nagyközönségnek. Az Erdélyország az én hazám című táncszínházi előadás nemcsak Erdély táncaival és zenéivel ismerteti meg a közönséget, de a tánc eszközeivel felidézi Erdély természeti, történelmi és kulturális kincseit is.
A Kárpátok vidéke, Csíkország, Felcsík, a gyimesi hegyek fenyvesei, a Hargita, Felső-Marosmente, Marossárpatak, a Kis- és Nagy-Küküllő, a Mezőség, Kalotaszeg, Cifravidék és Méra tájegységek mind-mind megjelennek a színpadon: zenében, táncban és népviseletben is. Az előadás egyfajta szellemi, művészi időutazásra is kísérletet tesz, törekedve az emberiséget megtartó harmónia bemutatására.
A Háromszék Erdélyi Állami Táncegyüttes előadása jeles művészek közreműködésével jött létre: Horányi László rendezte, Ivácson László koreografálta Novák Ferenc kétszeres Kossuth-díjas művész segítségével.
Az Erdélyország az én hazám táncelőadás hagyományfaggató időutazásként ma este héttől az egri Gárdonyi Géza Színházban, holnap a szolnoki Aba-Novák Kulturális Központban, holnapután a miskolci Művészetek Házában látható. Pénteken a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban este héttől, szombaton a budapesti MOM Művelődési Központban este nyolctól tűzik műsorra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.