Kinek (nem) jár a családi adókedvezmény?

Év közben is megszűnhet a családi adókedvezményre való jogosultság – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője. Honyek Péter hangsúlyozta, a középiskolai tanulmányaikat befejező diákok után már nem jár a családi kedvezmény.

Munkatársunktól
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem részesülnek családi adókedvezményben a középiskolai tanulmányaikat befejező diákok, ugyanis azt csak azon gyermekek esetében lehet igénybe venni, akik után családi pótlékot folyósítanak – nyilatkozta az InfoRádiónak Honyek Péter. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője kifejtette, ilyen esetben az ellátást jellemzően augusztusig folyósítja a Magyar Államkincstár, de a húszéves középiskolások esetén ez az ellátás már júniusban megszűnhet.
Az egyetemre, főiskolára járó gyermekek után nem jár a kedvezmény, viszont őket figyelembe veszik a testvéreik után járó családi kedvezmény összegének megállapítása során. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy évközben is van teendője az adózóknak: azoknak a személyeknek, akiket érint a változtatás, új adóelőleg-nyilatkozatot kell tenniük. Honyek Péter hangsúlyozta, a nyilatkozatot lehetőleg szeptember elején be kell adni. Az érintetteknek fel kell tüntetniük, hogy a korábbi személyijövedelemadó-csökkentés helyett mekkora összeget kell figyelembe vennie a munkáltatónak. Ha ezt elhalasztják, a túlzott mértékben igénybe vett kedvezményt az év végén vissza kell fizetni, ráadásul egy 12 százalékos büntetés is sújthatja a módosítást elmulasztó magánszemélyt. Ismeretes, a családi adókedvezményt idén januártól vehetik igénybe az arra jogosultak. A gyermekenként 10–33 ezer forintos többletet jelentő kedvezmény közel hatszázezer szülőt érint Magyarországon. Az adóalapot csökkentő családi kedvezmény mértéke a kedvezményezett eltartottak számától függ. Egy és két gyermek esetén fejenként havonta 62500 forint, három vagy annál több eltartott esetén pedig gyermekenként, havonta 206250 forint a kedvezmény. Ez a gyakorlatban egy és két gyermeknél havonta 10-10 ezer forint, három gyermek esetén pedig gyermekenként 33 ezer forintos adócsökkenést jelent. Az említett kedvezmények ugyanis az adóalapot csökkentik, amely nem azonos a jövedelemmel. Az adóalap – a szuperbruttósítás miatt – a jövedelem 27 százalékkal növelt összege. A szabályok szerint kedvezményezett eltartottnak az minősül, aki után családi pótlék jár, a rokkantsági járadékban részesülő családtag, valamint a magzat a fogantatás 91. napjától a világra jöttéig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.