Kínozza foglyait a kabuli rezsim

Zord Gábor László
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztették az általuk ejtett ellenséges foglyok kiszolgáltatását a NATO vezette intervenciós erők Afganisztánban, miután felmerült, hogy az általuk támogatott kabuli kormány (pontosabban a rendőrség és a titkosszolgálat) börtöneiben kínzásokra került sor. A vádak egy még nem publikált ENSZ-jelentésből valók, amelyet a világszervezet afganisztáni miszsziója, az UNAMA készít. Az ügy egy újabb azok sorában, amelyek azt bizonyítják, hogy a feszített tempójú felelősségátadási folyamatban súlyos hiányosságok vannak, legyen szó a demokratikus intézmények működtetéséről, a külföldi kiképzőik ellen forduló afgán katonákról és rendőrökről vagy a foglyokról, akikkel a helyi hagyományok és nem az emberi jogokat szem előtt tartó nyugati elvárások szerint bánnak.
A készülő jelentés az afgán nemzetbiztonsági minisztérium által működtetett herati, hoszti, lagmani, kapiszai és tahári létesítményekre vonatkozik, valamint a terrorelhárító szolgálat felügyelete alatt működő börtönre. Kínzás miatt szünetel az ISAF által foglyul ejtett felkelők kiszolgáltatása az afgán rendőrség kunduzi és Tarin Kovt-i börtöneiben is. A tálib mozgalom bölcsőjeként ismert Kandahárban már egy ideje szünetel a foglyok átadása. A dokumentum szerint az afgán kormány emberei a kezükre adott foglyokat elektrosokkal, gumicsővel való ütlegeléssel és nemi erőszakkal fenyegetéssel kínozták. Az UNAMA mindazonáltal azt állítja, hogy a kínzásokra nem intézményi vagy kormányzati politika részeként került sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.