Kiosztották az idei BuSho elismeréseit

R. Kiss Kornélia
2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiosztották a 7. BuSho nemzetközi rövidfilmfesztivál díjait tegnap. A Budapest Short filmfesztivál fődíját, az Arany Bushót spanyol alkotás, Kote Camacho La Gran Carrera (The Great Race/A nagy verseny) című filmje kapta 962 nevezett közül, akiknek 93 százaléka a versenyprogramban is szerepelt. A nemzetközi zsűri tagjai között Kocsis Ágnes filmrendező képviselte hazánkat.
Kote Camacho első díjas alkotása, amely versenyben van a legjobb rövidfilmnek járó 2011-es Európai Filmdíjért is, az indoklás szerint az emberi természet eredeti módon való ábrázolásáért kapta meg a BuSho fődíját. A második díjat, az Ezüst Bushót Anca Miruna Lazarescu filmje, a szintén Európai Filmdíjra jelölt Apele tac (Silent River/Csendes folyó), a harmadik helyezettnek járó Bronz Bushót Guilhad Emílio Schenker Lavan (White/Fehér) című filmje kapta.
A legjobb animáció egy magyar versenyző, Bertóti Attila Ariadné fonala című filmje lett, és a legjobb kísérleti film is a hazai mezőnyből került ki: Illés István Track32 című alkotása diadalmaskodott a kategóriájában. Az utolsó kép című filmért Dési András György és Móray Gábor kapta a legjobb forgatókönyvnek, filmötletnek járó elismerést. A legjobb operatőr díját Hartung Dávid vehette át, aki Kárpáti György Mór erdő című filmjét fényképezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.