Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Kitessékelik a stasisokat

Stefan Lázár
2011. 09. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német kormány újabb megoldással akar megszabadulni az NDK állambiztonsági szolgálatának azon volt munkatársaitól, akik az újraegyesítést követően a fennmaradt Stasi-iratok feldolgozására alakult hivatalhoz kerültek. A kereszténydemokrata–liberális koalíció törvénytervezeten dolgozik, amely végleg megoldaná a fél éve hevesen vitatott problémát.
Reiner Deutschmann, az FDP kultúrpolitikai szóvivője a negyvenöt személyt érintő eddigi törvény kiegészítését helyezte kilátásba: „Olyanvalaki, aki hivatalból vagy időlegesen dolgozott a Stasinak, nem tevékenykedhet a hivatalban.” A keletnémet állambiztonsági szolgálat hajdani besúgóinak az ügye azt követően került a politika fókuszába, hogy a Stasi-dokumentációs hivatal élére a volt polgárjogi harcost, Roland Jahnt nevezték ki. Ő munkába állása első pillanatától követelte azon alkalmazottak eltávolítását, akiknek a börtönét annak idején ő is kénytelen volt megismerni. Személyes tárgyalásokat folytatott a munkatársaival azok elhelyezéséről erre hajlandónak mutatkozó állami intézményekhez – fáradozásai azonban eredménytelenek maradtak.
Roland Jahn megállapítása, hogy a Stasi-besúgók jelenléte arculcsapást jelent az áldozatok számára, hatástalan maradt a munkaügyi törvényekre hivatkozó egykori besúgókra, pedig Jahnéhoz hasonló nézetet hangoztat a kommunista erőszakrendszer áldozatait képviselő szövetség elnöke, Rainer Wagner is.
Az új törvény nem kívánja válságba taszítani a kompromittált személyeket. Áthelyezésük során tekintetbe vennék adottságaikat, szociális helyzetüket, de egyben a Stasinál betöltött pozíciójukat, spiclitevékenységük intenzitását és időtartamát is. A tőlük megszabadulni igyekvő hivatal 2019-ig működne, ezután az akták átkerülnének a szövetségi archívumba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.