Kitiltanák a koldusokat

Felszámolnák a koldulást a hajdú-bihari forgalmi csomópontoknál, elsősorban Debrecen nagyobb, jelzőlámpás kereszteződéseiben a napokban kezdődött rendőrségi akcióval. Az ország más térségeire is kiterjedő ellenőrzéseket az indokolja, hogy a fővárosban és a nagyvárosokban kéregetők tevékenysége rendkívül balesetveszélyes, valamint akadályozza a forgalom zavartalanságát.

Vigh Dániel
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városok elsősorban forgalomirányító fényjelző lámpákkal ellátott úttestjein és az útkereszteződéseiben jellemző, hogy a gyalogosok a járművek között járkálva koldulnak, szórólapokat osztanak, illetve olyan jellegű tevékenységet végeznek, mint például az autók szélvédőinek tisztítása, újságok árusítása – írta közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Baleset-megelőzési Bizottság. A szervezet szerint a koldusok tevékenységüket gyakran a gépjárművezetők akarata ellenére is folytatják, így konfliktushelyzetet idéznek elő, emellett a forgalom zavartalanságát akadályozzák, magatartásuk balesetveszélyes. A kéregetők a közúton tartózkodásuk alatt gyalogosnak minősülnek, ezért magatartásukkal a gyalogosokra vonatkozó szabályokat szegik meg – hangsúlyozzák a közleményben. A rendőrség eddig is jelentős lépéseket tett a jogellenes magatartások és ezzel együtt a közlekedésbiztonsági veszélyforrások visszaszorítását és felszámolását szem előtt tartva, ezért augusztus 24-től a gyalogosok és kerékpárosok okozta, illetve az általuk elszenvedett balesetek megelőzése céljából fokozott közúti ellenőrzéseket rendelt el. Az ilyen vizsgálatok idején a jogsértő cselekményeket elkövetőkkel szemben határozottan lépnek majd fel – ígérte a megyei baleset-megelőzési bizottság.
A rendőrség az autósokat arra kéri, hogy határozottan utasítsák vissza az ilyen módon hozzájuk fordulók ajánlatait. Az ellenőrzés eredményéről később részletes tájékoztatást adunk – tette hozzá a kapitányság.
Lapuk megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivői irodája elmondta, hogy a szervezet feladattervet készített a közlekedési csomópontokban a közúti koldulás és a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok megsértésével összefüggő cselekmények visszaszorítására. Az ORFK tájékoztatása szerint a fővárosban és azokban a megyékben, ahol ez indokolt, a rendőrség fokozott ellenőrzéseket hajt végre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.