Kiugró profit a hazai bankoknál

A válság ellenére régen nem látott profitot értek el a hazánkban működő pénzintézetek az idén tavasszal. Az elmúlt öt évben csupán háromszor sikerült nagyobb nyereséget termelniük, mint 2011 második negyedévében. Mindeközben a fizetésképtelen adósok száma tovább emelkedett.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritka jó nyereségre tettek szert a hazai bankok idén április és június között. – A pénzintézetek annak ellenére mutattak fel közel nyolcvanmilliárd forintnyi adózás utáni eredményt a második negyedévben, hogy 30,5 milliárd forint bankadót be kellett fizetniük – hívta fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legfrissebb adataira a Portfolio.hu. Az elmúlt öt évben csak háromszor sikerült ennél nagyobb profitot termelniük a pénzintézeteknek három hónap alatt. Egy évvel korábban például ennek csupán a harmadát sikerült elérniük. A részvénytársaságként működő bankoknál az előző negyedévhez képest jelentősen, 19,35-ról 22,84 százalékra nőtt a díj- és jutalékbevételek aránya, ugyanakkor a kamatokból származó eredmény közel kilenc százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A kilencven napnál hosszabb ideje nem törlesztett hitelek aránya tovább emelkedett április eleje és június vége között. A negyedév végén több mint nyolcszázmilliárd forintot tett ki a gyakorlatilag bedőltnek tekinthető hitelek állománya, holott egy évvel korábban ez az érték még éppen csak átlépte a 600 milliárd forintot. A kilencven napnál rövidebb ideje nem fizetett kölcsönök állománya ugyanakkor csökkent, a tavaszi 1200 milliárd 200 milliárddal alacsonyabb az egy évvel korábbi adatnál. A nem megfelelően törlesztett hitelek állományában három hónap alatt is jelentős változás mutatható ki: ezek aránya az előző negyedév végi 36,2-ről 38,2 százalékra ugrott fel. Ehhez a nem túl fényes adathoz azonban hozzá kell tenni, hogy azokból az időkből származnak, amikor a svájci frank még 210-220 forint közelében ingadozott, arról pedig egyelőre elképzelésünk sem lehet, mennyivel emelkedett meg a fizetésképtelen adósok száma a 240 forintos frank hatására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.