Kiújuló tőzsdeháború

Munkatársunktól
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszélyben a független magyar tőkepiac – állítják azok a befektetési szolgáltatók, amelyek szembeszállnak a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tulajdonosa, a Wiener Börse azon törekvésével, hogy nálunk is bevezesse a nemzetközi parketten honos Xetra kereskedési rendszert. A BÉT szeptember 6-ára rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelynek egyik legfontosabb napirendi pontja a jelenlegi kereskedési platform cseréje lesz. A tőzsdei kereskedés több résztvevője (akik egyébként a hazai forgalom felét bonyolítják) összefogott, írásban fordultak a BÉT igazgatóságához és azon keresztül a többségi tulajdonoshoz, amelyben hat pontban tiltakoztak a Xetra bevezetése ellen.
A szolgáltatók legfőképp az új platform bevezetésének időzítésével nem értenek egyet. Úgy gondolják, hogy a jelenlegi szűkös anyagi helyzetben, amikor a gyenge forgalom mellett különadó is sújtja a szektort, felesleges egy ilyen beruházás. Emellett a cégek magát a rendszert is bírálják: azt állítják, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a Xetra lesz Európa meghatározó platformja a jövőben, ezért a bevezetése ennek a kérdésnek az eldőléséig teljesen felesleges.
A Wiener Börse indokolása szerint az új rendszer magyarországi bevezetésére azért van szükség, hogy a csoport minden tagja, a bécsi, a budapesti, a ljubljanai és a prágai tőzsde is ugyanazt a kereskedési platformot használja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.