Kivárnak a befektetők

Hírösszefoglaló
2011. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár július óta már lehet szabályozott ingatlanbefektetési társaságot (szit) létrehozni, a lehetséges befektetők egyelőre kivárnak – hangzott el egy tegnapi konferencián. Szakértők úgy vélik, a befektetők azért nem mozdulnak, mert jobban szeretnek bejáratott piacon dolgozni. Hegyi Ádám, a KBC Securities szakembere már azt is jó eredménynek tartaná, ha két-három éven belül három-öt szites társaság megjelenne a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Hogy ez megtörténhessen, kiemelkedő beruházásra, jó menedzsmentre és megfelelő méretű társaságra van szükség, továbbá arra, hogy emelkedjék az ingatlanos szakma elismertsége. Ráadásul a cégnek fel kell készülnie a tőzsdei szereplésre, hiszen a sziteket be kell vezetni a BÉT-re. A KBC szakembere arra is felhívta a figyelmet, hogy ezen társaságok felbukkanása növelné az átláthatóságot, s elősegítené a külföldi cégek megjelenését az ingatlanpiacon. S miután viszonylag magas az előírt tőkekövetelmény, várhatóan komoly szerepük lesz a szitekben az intézményi befektetőknek.
Ezt a vélekedést erősítette meg Pakucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője is, aki elmondta, a jogszabályalkotó szándéka szerint a szektorban kívánatos a friss külföldi tőke megjelenése. Ezért is írták elő a viszonylag magas, tízmilliárd forintos saját tőkét a szitek számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.