Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Korlátozott lehetőség a végtörlesztésre

A 180 forintos frankárfolyam és a 250 forintos euróárfolyam a határ. Csak azok élhetnek a végtörlesztéssel, akik ezeken vagy ezeknél alacsonyabb árfolyamon vették fel devizahitelüket – döntött tegnap a kormány. Elképzelhető, hogy a magyar tulajdonú pénzintézeteknek kell újraindítaniuk a hazai hitelezést.

Csécsi László
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamelyest korlátozta tegnap a végtörlesztéssel kapcsolatos javaslatát a kormány. Akik a 180 forintos frank- és a 250 forintos euróárfolyam feletti kurzuson vették fel devizahitelüket, nem élhetnek a kedvezményes lehetőséggel, számukra új megoldást dolgoz ki a kabinet – tudta meg lapunk. A végtörlesztést várhatóan a parlamenti képviselők sem vehetik igénybe. Lázár János, a Fidesz frakciójának vezetője a párt szóvivőjének útján legalábbis támogatásáról biztosította Mesterházy Attila ez ügyben tett javaslatát. Az MSZP elnöke kezdeményezte, hogy országgyűlési képviselőkre és állami vezetőkre ne vonatkozzon ez a lehetőség.
Mindeközben megnövelheti a hazai pénzintézetek piaci súlyát a kormány azon elképzelése, hogy a devizaadósok kedvezményes árfolyamon végtörleszthetik a kölcsönüket.
*
– A változások kulcsát a hitelpiac átrendeződése jelentheti – állítják a lapunknak nyilatkozó szakértők. A bankok ugyanis manapság nem igazán törekszenek arra, hogy újabb hiteleket helyezzenek ki, mert a külföldi anyabankok kétszer is meggondolják, hogy biztosítanak-e forrást a Magyarországon működő leánycégük hiteleihez. Épp ezért könnyen lehet, hogy a takarékpénztárakra és a hazai vezetés alatt álló bankokra hárul az a feladat, hogy újraindítsák a hazai hitelezést. Lóránt Károly közgazdász szerint attól nem kell tartani, hogy a végtörlesztés költségei miatt jelentős külföldi bankok vonulnak ki az országból, bár véleménye szerint kifejezetten jót tenne a hazai pénzügyi rendszernek, ha a jelenlegi nyolcvan százalékról ötven százalékra csökkenne a külföldiek aránya a magyar bankszektorban.
– A válság előtti néhány évben a magyar piac hatalmas profitot termelt, de ez a nyereség nagyrészt külföldre vándorolt – jegyezte meg Lóránt Károly. A közgazdász ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a kedvezményes előtörlesztéssel kifejezetten roszszul járhatnak azok, akik nem tudnak élni vele, mivel a kormány lépése a forint gyengülését eredményezheti. A hazai fizetőeszköz már a napokban is kifejezetten rosszul teljesített, az euró egy éve nem került olyan sokba, mint ezen a héten. Tegnap a közös fizetőeszköz 288 forint felett is járt. A svájci frank szintén erősödött a pénzünkhöz képest: a déli órákban rövid ideig 239 forinton is időzött az árfolyam.
Fitos Szilárd, a C&I Hiteltanácsadó ügyvezetője lapunknak arról beszélt, hogy amennyiben forinthitelre lehet váltani a kedvezményes árfolyamon visszafizetett kölcsönöket, megéri élni a lehetőséggel. – Ráadásul elképzelhető, hogy a forinthitelek területén verseny alakul ki a bankok között, így ezekhez a termékekhez a jelenleginél is alacsonyabb árakon juthatnak majd hozzá az ügyfelek – jegyezte meg Fitos Szilárd. A szakember hozzátette: elképzelhető, hogy a bankok hamarosan berekesztik azt a lehetőséget, hogy az adósok euróalapúra válthatják a frankhitelüket. Van olyan pénzintézet, amelyik már jelezte: nem teszi lehetővé, hogy az adósok 280 forint fölötti euróárfolyamon váltsák be a kölcsönüket, hiszen lehetséges, hogy hamarosan 250 forintos árfolyam mellett fogják lecserélni.
Azok az ügyfelek, akik igénybe tudják venni, mindenképp jól járnak a kedvezményes végtörlesztéssel. Aki ingatlant akar eladni, és a forintban kapott vételárból fizetné vissza a hitelét, annak például egyáltalán nem mindegy, hogy milyen árfolyamon teheti ezt meg. Ha ugyanis 180 forinton rögzített svájci frank mellett fizetheti vissza tartozását, az eladási árból is jobban tud engedni. Ráadásul nem halogatja tovább a költözést, pusztán amiatt, mert az árfolyam elmozdulása miatt az eladással nem akar több millió forintot bukni. Ezért az ingatlanpiacon újra beindulhat a mozgás, hiszen sok olyan tulajdonos szánhatja rá magát az eladásra, akiket eddig csak a drága frank miatti veszteség tartott vissza ettől. – Nagyjából 200 ezer olyan emberről van szó, aki új ingatlan vásárlását követően ily módon forinthitelre is átállhat – mondja Korbuly Krisztián, az Ingatlan.com vezérigazgatója. A kereslet valószínűleg megélénkül, amit tovább erősít az is, hogy azok, akik a hitelcsapdából kiszabadulva eladják a lakásukat, vevőként is megjelenhetnek a piacon. Más vélemények szerint viszont a végtörlesztések miatt kialakuló eladói nyomás a lakásárak további esését eredményezheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.