Kövér megőrizné a meglévő bizalmat

„A lelkem tele van hiányérzettel, de az eszem azt mondatja, hogy jóval kevesebb hibával dolgoztunk, mint amennyi lehetőség ebben volt” – értékelte az elmúlt másfél év kormányzati teljesítményét Kövér László a Rákóczi Szövetség nyári táborában.

Szilágyi Richárd
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kövér László szerint az emberek tudják, hogy az előző kormányok miatt mekkora bajban van az ország, és azzal is tisztában vannak, hogy nincs más alternatíva a Fideszen kívül – jelentette ki a szentendrei Pap-szigeten tartott rendezvényen az Országgyűlés elnöke. Ugyanakkor, ahogy a Fidesz kongresszusa után, itt is arra figyelmeztetett, hogy nem érdemes visszaélni a Jóisten kegyemével. „A bizalom megőrzése nem jelenti okvetlenül azt, hogy az emberek bizalma egy év múlva is meglesz” – tette hozzá a fideszes politikus.
Kövér László úgy látja, sok mindenen túl kellene már lennünk, majd példaként a nagy ellátórendszerek reformját említette, de – szavai szerint – nem boldog a kultúrpolitika vergődése vagy a nemzetstratégia hiánya miatt sem.
Az Országgyűlés elnöke kijelentette azt is, „ha nem lenne érdekük az utódállamoknak a magyarság felmorzsolása, akkor nem is csinálnák azt”. Megerősítette azt a tavalyi kijelentését, hogy konfliktusok nélkül nincs nemzeti érdekérvényesítés. – Ezalatt nem azt értem, hogy politikai konfliktusokat kell keltenünk – szögezte le Kövér László. Szerinte a nemzeti érdekek mellett a régió közös érdekeire is fel kell hívni a szlovák vagy román politikusok figyelmét, mivel vannak olyan kérdések, amelyeket nem lehet nemzetállami keretek között megoldani. – Hosszú távon testvért, és nem potenciális ellenséget kell egymásban látnunk – hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke. Kövér beszélt az őszi parlamenti ülésszak jogalkotási menetrendjéről is, amely „nem kisebb munkatempót ír elő, mint ami eddig volt”. Ezt azonban továbbra sem tartja egészségesnek, csak szükségesnek.
Távolabb kell vinni a napi politikától a nemzetpolitikai kérdéseket, társadalmasítani kell, civilebbé kell tenni ezeket a folyamatokat – vélte a kormánypárti politikus. Szerinte ma sok olyan feladatot lát el a kormány ezen a területen, amelyeket nem neki kellene kezelnie, hanem azoknak, akik ebben élnek. – Az előttünk álló egy évben létrejöhet a Magyarok Világtanácsa munkanevet viselő intézmény – jelentette be Kövér László, ezzel pedig befejeződhet a nemzetpolitikai intézményrendszer átalakítása. A határokon kívül élő magyar állampolgárok szavazati jogával kapcsolatban azt mondta: – Mi ezt el tudjuk dönteni, és nem Markó Béla fogja megmondani, hogy szükségük van e rá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.