Közép-európai érdekek

Hírösszefoglaló
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Martonyi János külügyminiszter szerint Közép-Európának nincsenek földrajzi határai, „elsősorban kulturális és spirituális jelenség”, amelyet politikai és gazdasági együttműködéssé kell átfordítani. A magyar–osztrák külképviselet-vezetői értekezleten tegnap Pannonhalmán Michael Spindelegger, Ausztria alkancellárja, külügyminisztere arról beszélt, segíteni, visszafordíthatatlanná kell tenni az arab világ reformjait.
Martonyi János külügyminiszter beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a közép-európai és európai célok nem térnek el egymástól. Közép-Európának is érdeke – mondta –, hogy az uniós intézmények és politikák erősek és megfelelően finanszírozottak legyenek, az intézmények együttműködése pedig kiegyensúlyozott, mert enélkül nem lehet tartósan előrevinni az integrációt. Az EU keleti részének felzárkózása a versenyképesség növelése miatt egész Európának fontos, ehhez „markáns” kohéziós politikára van szükség – emelte ki. Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter beszédében arról is szólt: az osztrák diplomácia arra törekszik, hogy a Fekete-tenger térsége a gazdasági együttműködés súlyponti területévé váljon. A ma-
gyar–osztrák konzuli együttműködést a külügyminiszter „hagyományosan kiválónak” nevezte. Részletek említése nélkül azt mondta, „az ingatlanmenedzselésben” is megpróbálnak „egy irányba mozdulni” a felek.
Franco Frattini olasz külügyminiszter, a hétfőn kezdődött háromnapos magyar misszióvezetői értekezlet idei külföldi vendége azt hangsúlyozta, hogy a közös európai fizetőeszköz nem maradhat fenn 27 különböző fiskális politika mellett, így a tagállamok gazdaságpolitikáinak minél nagyobb mértékű összehangolására van szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.