Kucsmára vallott a gyilkos

A tizenegy éve eltűnt ellenzéki újságíró, Georgij Gongadze meggyilkolása ügyében folyó tárgyalás tegnapi ülésnapján a vádlottak padján ülő Olekszij Pukacs megnevezte megbízóit. Ezzel együtt az egykori belügyi tábornok közölte azt is, a gyilkosságot a haza megmentése érdekében követte el.

Székely Gergely
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először szólalt meg tegnap a zártkörű bírósági tárgyaláson az egykori belügyi tábornok, Olekszij Pukacs, akit az ellenzéki újságíró, az Ukrajinszka Pravda internetes lap 31 éves alapító főszerkesztője, Georgij Gongadze meggyilkolásával vádolnak. Szerinte az újságíró meggyilkolására az akkori államfő, Leonyid Kucsma, az elnöki kancellária vezetője, jelenlegi házelnök, Volodimir Litvin, valamint az azóta öngyilkosságot elkövető Jurij Kravcsenko belügyminiszter és helyettese, Mikola Dzsiga adott utasítást. A tárgyaláson jelenlévő Olekszij Podolszkij újságíró, akit annak idején szintén elraboltak és megvertek, a tárgyalás szünetében elmondta, vallomásában Pukacs egyértelművé tette, hogy vele – konkrétan az államfőre hivatkozva – Kravcsenko közölte az újságíró meggyilkolására vonatkozó feladatot. Pukacs beismerte: ő gyilkolta meg a saját kezével az újságírót, hozzáfűzve azonban, hogy Gongadze megfigyelése törvényes volt. Ugyanakkor tagadta, hogy neki köze lett volna a külső megfigyelés által összegyűjtött dokumentumok megsemmisítéséhez. Szerinte azt beosztottjai végezték el. Mi több, Pukacs – önmagát fényezve – arról próbálta meggyőzni a bíróságát, hogy az újságíró meggyilkolásával ő valójában Ukrajnát mentette meg. Állítása szerint ugyanis Gongadze néhány más kollégájával együtt 1997-től kezdődően – az amerikai titkosszolgálat ügynökeiként – államcsínyt készített elő, ily módon akadályozva meg Kucsma újraválasztását.
– Pukacs egyszerűen játssza a hülyét – kommentálta szavait az özvegy védője, aki szerint a volt milicista most azt próbálja elhitetni, hogy ő valójában nem is az az ember, akinek a vádhatóság beállítja. Annál sokkal műveletlenebb és jelentéktelenebb figura, viszont a hazájáért akár hőstettre is képes. Valentina Telicsko szerint számunkra azonban nemcsak az a fontos, hogy a gyilkosság elkövetője börtönbe kerüljön, hanem az is, hogy a gyilkosság megrendelői is elnyerjék megérdemelt büntetésüket. Mikola Tomenko házelnökhelyettes szerint viszont erre belátható időn belül aligha fog sor kerülni. Úgy véli, a bíróság megelégszik Pukacs leültetésével, s ezzel lezártnak tekinti az ügyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.