Kuncsaftok a világ minden tájáról

Munkatársunktól
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi Nyírő Gyula Kórház területén működő bérelt magánrendelőben értek tetten három személyt, amint – a gyanú szerint – éppen őssejtbeültetést akartak végezni. A páciens már a műtőasztalon feküdt, amikor a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai rájuk rontottak: magyar, ukrán és amerikai állampolgárokat vettek őrizetbe, egy negyedik gyanúsítottat – Seffer Istvánt – pedig Siófokon fogtak el – ezzel robbant ki az őssejtügy 2009 nyarán. A gyanú szerint az elfogottak egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek tiltott beavatkozásokat 2007 óta. A gyanúsítottak száma azóta már kilencre emelkedett, míg végül a napokban vádemelési javaslattal zárta le a rendőrség a nyomozást: emberi test tiltott felhasználása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt javasolják a gyanúsítottak elmarasztalását, akik között három amerikai és egy ukrán állampolgárságú személy is van.
Az NNI tájékoztatása szerint többek között az egyik amerikai állampolgárságú személy megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében 2007-től őssejtkezeléseket végzett. A szóban forgó személy valószínűleg Julij Baltaytis professzor. A rendőrség gyanúja szerint a kezelésekhez szükséges dózisokat egy ukrán állampolgárságú nő készítette el (feltehetőleg Natália Karnikova). Az őssejteket javarészt abortumokból nyerték, s azokat injekcióval vagy infúzióval adagolták be a pácienseknek. A világ minden pontjáról érkező kuncsaftoktól 25 ezer dollárt vagy ötmillió forintot kértek. A nyomozó hatóság azt is vizsgálta, hogy bizonyos esetekben a pénzt elfogadták ugyan, de a betegeknek nem őssejtet, hanem csak sóoldatot adtak be. 2009-ben Bucsek Gábor, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztályának akkori vezetője azt mondta: tudomásuk szerint voltak betegek, akik más kuncsaftoktól szereztek információt az őssejtkezelésről, de nem zárják ki azt sem, hogy külföldi orvosok toborozták az eddigi adatok szerint csaknem kétszáz főt, akik átestek a beavatkozáson.
Az őssejtek terápiás célú felhasználásához a gyanú szerint a gazdasági társaságok sem a szükséges szakhatóság, sem pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács tudományos és kutatásetikai bizottságának engedélyével nem rendelkeztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.