Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Lárvák és imágók

Lev Tolsztojt szereti, ugyanakkor az elbeszélés műfajában érzi igazán otthon magát. Ehhez képest a kortárs orosz irodalom egyik legnépszerűbb írójának legújabb, a napokban Imágó címmel magyarul is megjelent regénye több mint hatszáz oldalas.

Stier Gábor
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ljudmila Ulickaja három barát történetén keresztül a szovjet disszidensek, az életformává vált ellenállás világába, a Sztálin halálától a peresztrojkáig terjedő időszakba vezeti el az olvasót. Mint lapunknak adott interjújában elmondta, a regény számvetés egy vérszomjas és kegyetlenül kemény időszakról, egyben üzenet a mai generációnak, amely egyre nagyobb távolságtartással viszonyul az egykori disszidensekhez. A mű univerzális síkjáról szólva Ulickaja kifejtette, a mai társadalmak keleten és nyugaton egyaránt megrekedtek a kizárólag a fogyasztásra koncentráló lárva állapotában, csak kevesen lesznek kifejlett egyedek, imágók, s képesek az alkotásra. A törékeny, 68 éves, az utóbbi időben a börtönbüntetését töltő oligarcha, Mihail Hodorkovszkij melletti kiállásával harcos közéleti pozíciót elfoglaló írónő nem fél attól, hogy a benne élő művészt beszippantja a politika világa, bár bevallja, hogy egyre nagyobb belső ingerültséggel vállalja az írástól elterelő kihívásokat.

Interjú a 15. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.