Lázár eladná Őszödöt is

Jó üzenet lenne a társadalomnak, ha a kormány szűkítené azon állami vezetők körét, akiknek kiemelt egészségügyi ellátás jár, és megvizsgálnák a kormányüdülők eladásának lehetőségét is – mondta Lázár János egy tegnapi tájékoztatón.

Szilágyi Richárd
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormányüdülőkre semmi szükség a Fidesz frakcióvezetője szerint, ezért el kellene adni azokat. Ha pedig mégsem értékesíti az állam ezeket a létesítményeket, akkor gyermekek üdültetésére kell használni – jelentette ki Lázár János. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője azt is feleslegesnek tartja, hogy középvezetők kormányzati üdülőkben kedvezményes feltételekkel nyaraljanak. A politikus úgy véli, újra kellene azt is gondolni, milyen állami vezetői körnek jár kiemelt egészségügyi ellátás. Azt szerinte sem fogja senki számon kérni, ha a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a hivatalban lévő tárcavezetők vagy volt közjogi méltóságok ilyen ellátásban részesülnek, azon viszont lehet vitatkozni, hogy egy államtitkárnak, egy helyettes államtitkárnak vagy egy főosztályvezetőnek jár-e ilyen egészségügyi szolgáltatás.
A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője minderről egy, a kormányzati gépkocsivásárlásokat, a kommunikációs kiadásokat és informatikai beruházásokat firtató újságírói kérdés kapcsán beszélt. Lázár szerint a jelenlegi kabinetet nem lehet luxuskiadásokkal vádolni: a Fidesz-kormányzat pártállástól függetlenül világosan megbélyegezte az Audival járókat, és egyértelműen letette a voksát a Skoda mellett – tette hozzá.
Az ősszel elfogadásra váró sarkalatos törvények megvitatása lesz az egyik kiemelt témája a Fidesz– KDNP jövő hét szerdától péntekig tartó évadnyitó frakcióülésének, amely Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök beszédével kezdődik – közölte Lázár a tegnapi tájékoztatón. A frakcióvezető – megerősítve lapunk hétfői információját – elmondta, a hajdúszoboszlói tanácskozás kezdete előtt a helyszínen ülésezik a Fidesz elnöksége is. Amint azt megírtuk, itt szó lesz többek között azokról a konkrét gazdasági intézkedésekről, amelyekkel ki lehet tölteni az idei költségvetésben keletkezett százmilliárdos rést. A frakcióülés nyitányaként Orbán Viktor értékeli az elmúlt egy év munkáját, beszámol a kormány munkájáról, és a frakció előtt álló feladatokat is ismerteti. Ezt követően a képviselők időkeret nélkül kérdezhetnek, és vitázhatnak majd a miniszterelnökkel.
A második napon először Áder János európai parlamenti képviselő számol be az általa előkészített új választójogi és az igazságügyi rendszer szabályozási elveiről. Előbbivel kapcsolatban Lázár elmondta, a Fidesz-frakció javaslatát szeptember 20. körül küldik el az ezzel foglalkozó parlamenti albizottságnak. Az igazságszolgáltatással kapcsolatban két javaslatot terjesztenek a Ház elé: az egyik azokat az átmeneti rendelkezéseket tartalmazza majd, amelyek a nyugdíjba vonuló bírák utódlásával kapcsolatosak. A másik, a bíróságokra, a bírák jogállására, az ügyészségre és az ügyészek jogállására vonatkozó, vagyis az igazságszolgáltatás új rendszeréről szóló indítvány benyújtása szeptember közepén várható.
A csütörtök délutáni programban a Belügyminisztérium tájékoztatja majd a kormánypárti képviselőket az új önkormányzati törvény tervezetéről, és a devizahitelesek ügye is napirenden lesz. Lázár János arról is beszámolt, hogy a Fidesz ma eljuttat egy javaslattervezetet az Alkotmánybíróság (AB) működésére vonatkozó szabályokról a kormánynak, az Alkotmánybíróságnak és az alkotmányügyi bizottságnak. A kormánypárti képviselőcsoport kezdeményezése szerint a kabinet és az AB véleményét kikérve az alkotmányügyi bizottság tesz majd javaslatot a testületre vonatkozó új szabályokra.
A háromnapos frakcióülés utolsó napján szakmai kabinetülésekre kerül sor, ahol meghallgatják a minisztereket, államtitkárokat. A tervek szerint november végére, december elejére lezárul a sarkalatos törvények vitája – közölte tegnap Lázár. Szerinte az őszi parlamenti ülésszak is erőltetett menet lesz, több alkalommal lehet számítani négynapos ülésekre, ahol megkezdik az új adótörvények és a jövő évi költségvetés vitáját is. Utóbbiakkal a Fidesz–KDNP hajdúszoboszlói frakcióülésén nem foglalkoznak, ahogyan például a közoktatási törvénytervezettel vagy az új munka törvénykönyvének koncepciójával sem – mondta Lázár. A politikus tájékoztatása szerint ezek témájában több, egynapos budapesti frakcióülést tartanak majd az ősszel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.