Leállhat a csepeli szennyvíztisztító

Kétségessé vált a százhúszmilliárd forintból, jórészt uniós támogatással megépített csepeli szennyvíztisztító jövője – tájékoztatta lapunkat a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség.

2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A létesítmény engedélye az év végén lejár, és nem hoszszabbítható meg, ha a főváros addig nem oldja meg a működés közben keletkező iszap elszállítását. Az eddigi szállító szerződése is idén december 31-ig szól. A hatóság szerint akár le is állhat az üzem. Amennyiben ismét tisztítatlanul folyna a szenny a Dunába, a városháza több tíz milliárd forintos bírsággal, vízterhelési díjjal, drasztikus csatornadíj-emeléssel számolhat.
A Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. szerint ez nem következhet be, mert a Fővárosi Közgyűlés már döntött: jövő januártól az egyik önkormányzati cég veszi át a szállítást, az elhelyezésre és az ártalmatlanításra pedig közbeszerzési pályázatot ír ki. Az önkormányzat városüzemeltető cége hosszú távú megoldásban gondolkodik; elképzelhető az iszap helybeli komposztálása, de a szennyező anyagot vízi úton el is szállíthatják.

Részletek a 19. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.