Leforrázott remények

Nagy száguldás és 7 százalékos emelkedés után végül szerény pluszban zárt a pesti parkett. Az elemzők szerint az ok az amerikai tőzsdéken kibontakozó eladási hullám. Napközben a líbiai fejlemények és az olajár esése táplálta a reményeket.

Munkatársunktól
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fölfelé igazítottak a nyugat-európai értéktőzsdék , főleg a líbiai fejlemények keltette remények miatt. Csak zárás felé lanyhult a lendület, így a frankfurti piac már ismét mínuszba került. De vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy a fejlett világban uralkodó pesszimizmus nem teljesen megalapozott. A nyugat-európai tőzsdéken az utóbbi hetekben valóságos sajátrészvény-felvásárlási láz tört ki a most megjelent adatok szerint.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,87 pontos, 1,83 százalékos emelkedéssel,
18 105,79 ponton zárt tegnap. A részvénypiac forgalma 11,7 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest. Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletág- igazgatója az MTI kérdésére elmondta, felívelés volt a részvénypiacon, minden területen azt lehetett látni, hogy az árak elindultak egy kicsit felfelé az elmúlt mintegy két hét jelentősebb eladói nyomását követően. Kora délután volt a legoptimistább a piac, ekkor az európai indexek – beleértve a magyart is – megfelelő mértékű pluszokban voltak. Ezt követően az amerikai nyitásra jelentősebb pluszt vártak, ami nagyjából be is következett, azóta azonban a lelkesedés egy kicsit enyhült. A nap végére a BUX-index némileg veszített értékéből, a korrekció szerényebb mértékű volt, mint a napi csúcsok, de így is sikerült több mint 1,8 százalékot emelkednie elsősorban az OTP, a Richter, a Mol és az Egis vezetésével; a Magyar Telekom azonban kicsit lemaradt a nagy papírok között. Nem volt nagy aktivitás a magyar piacon, a mai nap úgy nézett ki, mint a korábbi esések egyik korrekciója – mondta Szegner Balázs.
A forint svájci frankban enyhén erősödött, míg a dollárral és az euróval szemben kissé gyengült. A svájci frank jegyzése 239,51 forint volt a bankközi kereskedelemben hétfőn délután negyed ötkor, kissé gyengébb a délelőtt tíz órai 240,70 forintnál és a péntek délutáni 240,51 forintnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.