Lehet hobbi az irodalomóra

Sokan talán csak amerikai filmekben láttak olyasmit, hogy felnőtt emberek nem azért ülnek vissza az iskolapadba, mert muszáj továbbképezniük, esetleg átképezniük magukat, hanem mert szórakozásból szeretnének új ismereteket szerezni. Magyarországon egyelőre nem megszokott jelenség az ilyesmi, az 5K Központ éppen ezért alakult meg. Az órák októberben indulnak a Kossuth Klubban.

R. Kiss Kornélia
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kortárs kultúra, kreativitás, kommunikáció – és persze kurzusok ezekre az értékekre felfűzve. Ez az öt szó nagyjából össze is foglalja az 5K Központ programját. A számos egyéb kreatív írást oktató intézmény mellé most egy szélesebb spektrumú, az egész kortárs kultúrát oktató, nyitottabb iskolát szerettek volna létrehozni az alapítók, Menyhért Anna író, Lóránd Zsófia és Balogh Endre irodalmárok.
A legjobb elnevezés talán a „szabadidős kulturális oktatóközpont” lenne. Az ötletet angliai tapasztalataiból merítette Menyhért Anna. Ahogy meséli, Angliában már évekkel ezelőtt is megszokottnak számított, hogy sokféle szabadidős oktatás zajlik, és hogy ezeket örömmel látogatják az emberek. Nem feltétlenül szakmai indíttatásból, csupán személyes érdeklődés miatt hallgatnak „hobbi-kurzusokat”, akár például irodalomórát. Ehhez járult az a tapasztalat, hogy a kortárs irodalom sok esetben megközelíthetetlennek és érthetetlennek tűnik a közönség szemében. – Azt a beidegződést, hogy a kortárs irodalmat valami távoli, értelmezhetetlen dolognak tekintik az emberek, a szocializmus örökségének tartom, és úgy gondolom, néha még ma sem sikerül ezt meghaladnunk – vélekedik Menyhért Anna, aki több helyen is kipróbálta már magát az oktatásban. Korábban az írószövetség íróiskolájának vezetője volt, most pedig régi álmát váltja valóra ezzel a központtal, amely nemcsak íróiskolaként működik, de a választható órák anyaga a teljes kortárs kultúrát és a kommunikációt is felöleli. Irodalmon és kreatív sajtóismeretek oktatásán kívül egyelőre olyan kurzusok indulnak, amelyek az opera és a képzőművészet világába vezetik be a diákokat, de a jövő szemeszterben más területeket is bevonnának.
Mint azt Menyhért Anna elmondja: az 5K Íróiskola szemináriumokra és előadásokra épül. Az írásgyakorlatok, a kortárs irodalom és szerkesztői ismeretek szemináriuma mellett a diákok neves írók előadásait hallgathatják meg többek között az írás titkairól, a gyerek- és populáris irodalomról, a XX. századi irodalomról, irodalomtudományról, a feminizmusról, az internet, rádió és TV, a magazinok és az irodalom kapcsolatáról. Kétéves akkreditált képzésen vehetnek részt a hallgatók, és a szépirodalmon kívül publicisztikára is lehet majd szakosodni. – Ezt a kurzust inkább azoknak ajánljuk, akiknek írói ambícióik vannak, vagy fejlesztenék ezeket a kommunikációs készségeket, amelyekre sok szakmában szükség van.
A többi tanfolyamuk viszont igazi hobbikurzus, amellyel azt a szemléletet szeretnék meghonosítani a magyar közgondolkodásban, hogy a kreativitás örömforrás, s érdemes rááldozni szabad perceinket – mondja Menyhért Anna.
A középiskolások kreatív médiafogásokat sajátíthatnak el egy külön tanfolyamon, a gyerekek pedig interaktív meseórákon vehetnek részt az alapító vezetésével. Menyhért Anna saját mesekönyvéből merítette az ötletet: a kis ló kalandjait úgy írta meg, hogy két elbeszélő-szereplő, a mesélő édesanya és a kisfiú ötletei alapján alakította a történeteket. Később sok helyre meghívták az interaktív mesekönyvvel, és azt tapasztalta, hogy a gyerekeket meglepi, ha azzal szembesítik őket, hogy maguk is beleszólhatnak a mese folyásába, és olvasási kedvüket is növeli ez az élmény.
Ami a tanárokat illeti: számos népszerű kortárs író, például Háy János, Karafiáth Orsolya és Szilágyi István is tanít majd az 5K-ban. Menyhért Anna azt mondta: igyekeztek olyan oktatókat választani, akiknek már van tanári tapasztalatuk, és közismerten jó előadók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.