Lékó Péter kínos kudarca a sakk Vk-n

Munkatársunktól
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lékó Péter okozta az első forduló legnagyobb meglepetését az oroszországi Hanti-Manszijszkban zajló kieséses rendszerű sakk Világkupán. A két játszmából álló párharcban alulmaradt a nála lényegesen alacsonyabban rangsorolt amerikai Samuel Shanklanddal szemben. Lékó Élő-pontszáma 2717, a húszéves Shanklandé pedig csupán 2539, amivel az első ötszázban sincs a világranglistán. A vasárnapi első partiban Lékó világossal kedvezőbb állást alakított ki, ám időzavarban rontott, s kikapott. Tegnap sötéttel esélye sem volt, az amerikai sakkozó nem hagyta kibontakozni. Lékó kényszerű gyalogáldozat árán szabadult a szorításból, de ellenjátékot nem tudott teremteni. A 30. lépésben ő ajánlott döntetlent, amit Shankland csak azért fogadott el, mert 1,5-0,5-ös összesítéssel így is továbbjutott. Lékó tíz éve szerepelt utoljára a Világkupán, a csapat vb-n mutatott jó formája után csalódás a gyors búcsúja.
A másik három magyar játékos egyaránt magabiztosan lépett a legjobb 64 közé. Almási Zoltán (2726) és Polgár Judit kettős (2699) győzelemmel – előbbi az egyiptomi El Gindyvel (2510), utóbbi Jimenez Fidel Corallesszel (2585) szemben –, Berkes Ferenc (2696) pedig 1,5-0,5-tel az argentin Sandro Mareco (2597) ellenében. Az első fordulóban Lékón kívül egyetlen neves sakkozó sem esett ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.