Levél Mesterházy Attilának

Olvasónktól
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra kérem, hogy ön és az ön által vezetett Magyar Szocialista Párt nyilvánosan határolódjon el a Kertész Ákos által az Amerikai Népszavában megjelentetett nyílt levél tartalmától!
Úgy gondolom, hogy az MSZP józanul gondolkodó tagjai hozzám (s az ügyről tudomást szerző valamennyi magyar polgárhoz) hasonlóan mélyen elítélik K. Ákos sorait, amelyek szerint „a magyar genetikusan alattvaló (…) se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire”.
A fenti sorok a magyarsággal szembeni oly mértékű gyűlöletről tesznek bizonyságot, amelyre újkori demokráciánkban mindeddig nem volt példa. K. Ákos kommentárt nem igénylő, ellenvetésre alkalmatlan mondatai – amennyiben következmények nélkül maradnak – nagyon sokáig fogják még mérgezni a hazai közbeszédet és a közéletet is. Kihatásai beláthatatlanok.
Hogy miért épp az MSZP-nek kell elhatárolódnia ezektől a kijelentésektől, s hogy miért nem kell megtennie ezt, mondjuk az LMP-nek? A választ ön pontosan tudja. Akadhat azonban, aki nincs tisztában azzal, hogy K. Ákos az önök kormányzása idején, 2004-ben kapta meg a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrendet. Márpedig a vonatkozó szabályok szerint állami kitüntetés adományozására csak a kormány tagja tehet javaslatot. Nem csupán arról van tehát szó, hogy K. Ákos köztudottan a baloldal „szellemi holdudvarához” tartozik. A helyzet az, hogy ezzel az érdemtelen kitüntetéssel K. Ákos hivatalosan is az MSZP–SZDSZ-koalíció kegyeltjei közé emelkedett. (Ezt a pozíciót a neki 2008-ban adományozott Kossuth-díj csak tovább erősítette.)
Innentől kezdve, tetszik vagy sem, de K. Ákos véleménye az MSZP „nem hivatalos” véleményének is tekinthető. Amennyiben önök nem határolódnak el K. Ákos minősíthetetlen mondataitól, az azt jelenti, hogy hallgatólagosan egyetértenek vele. Ennek következményeiről fölösleges beszélnem.
Ha azonban a szocialista párt venné a bátorságot, és szakítana az őt támogató „szellemi holdudvar” néhány, szélsőséges nézetei miatt vállalhatatlan tagjával (akiknek, nem mellesleg, választási vereségét is köszönheti), akkor azzal nem csupán a magyar szellemi élet megtisztulását segítené elő, hanem bizonyságot tenne arról is, hogy tetteit országot jobbító szándékok vezérlik.
Gábris Imre
újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.