Líbiai bunkeréből üzenhetett Kadhafi

Hírösszefoglaló
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moammer Kadhafi bukott líbiai vezető a szimpatizáns damaszkuszi Arráj televíziós csatornán tegnap lejátszott hangfelvételen tagadta, hogy Nigerbe menekült volna – ezeket a vádakat hazugságnak és a pszichológiai háború részének nevezte. Holléte továbbra is rejtély, ám a NATO értesülései szerint valóban nem hagyta el az ország területét, és a szíriai televízió munkatársai szerint a telefonhívás Líbiából érkezett. Niger korábban fontolóra vette a menedékjog felajánlását, de külügyminisztere, Mohamed Bazoum a Nemzetközi Büntetőbíróságnak való kiadatást sem veti el, noha állítása szerint a Kadhafi család egyetlen tagja sem tartózkodik jelenleg az országban.
Az ezredes szerint a Nigerbe tartó, arannyal, pénzzel és Kadhafi-hívekkel „megpakolt” katonai konvojok sora nem szokatlan látvány; az országot igazgató Átmeneti Nemzeti Tanács azonban visszaköveteli az állami tulajdonnak vélt arany- és pénztartalékot. Kadhafi kijelentette: katonái nem adják fel; ők pedig tegnap valóban rakétákat lőttek ki Bani-Valídból, egy megerősített délkeleti állásból. Az egészségügyi tárca megbízott vezetője, Nádzsi Barakát szerint a fél éve tartó háborúnak legkevesebb harmincezer halálos áldozata van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.