Magyar dalra hangszerelve

R. Kiss Kornélia
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérkezett a várva várt magyar dal napja: szeptember 11-én fellép számtalan zenekar, de a televízió, a rádiók, sőt még a lemezlovasok is bekapcsolódnak a kezdeményezésbe. Ebben az évben nulla órakor kezdődik a magyar dalok ünnepe, a csatlakozott szórakozóhelyeken ebben a pillanatban magyar lemezekre váltanak a DJ-k, a következő napra pedig nem marad más dolgunk, mint kétségbeesni, hogy nem lehetünk egyszerre több helyen, mert idén is rengeteg koncert lesz a fővárosban és a fesztivál hét vidéki helyszínén.
A magyar dal fővárosa ebben az esztendőben Nyíregyháza, itt többek között Presser Gábor és Kovács Kati bukkan fel a nagyszínpadon, és a város adja a magyar dal napjának hivatalos italát, amely a tavalyi egri bor után ebben az évben a régióból származó pálinka lesz. Budapesten tizenhét helyszínen csendülnek fel a magyar dalok, és számos zenetörténeti érdekességgel is készülnek: a Campona bevásárlóközpontban már megnyílt a magyar rockrelikviák kiállítása, megcsodálhatjuk például az LGT egykori próbatermének berendezési tárgyait, hangszereket, fellépőruhákat, a Bem rockparton pedig Török Ádám és a Mini tart múltidézést koncertfilm-vetítésekkel egybekötve. Akik inkább a jövőre kíváncsiak, azokat a Gödör klub hívogatja: a hely a fiatal zenekaroknak ad otthont a magyar dal napjára. Olyan helyszín is akad, ahol nem állítanak színpadot, mégis érdekesnek ígérkezik a felhozatal: a Keleti Blokk Alkotói Bázis megnyitja Ajtósi Dürer sori székházának kapuit a közönségnek: bekukkanthatunk a próbatermekbe, stúdiókba, amelyek nem lesznek üresek, legalább ötven zenekar tart nyilvános próbákat szeptember 11-én, hogy családias hangulatban engedjenek bepillantást a kulisszatitkok közé. A klasszikus zenés színházi élményre vágyók a Vígszínház 115 éves repertoárjának dalait hallgathatják meg a teátrumban, a Kobuci kert pedig világzenei központtá válik, és most is különlegességgel készült: a Zichy-kastély kertjében többek között a Besh o droM, Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Budapest Bár zenészgárdája dolgozik össze az est házigazdájával, a világtalan belga virtuózzal, Tcha Limbergerrel, aki egyébként a magyar népzenének is szerelmese.
Azt is érdemes észben tartani, hogy idén is indul a dallamos villamos. A múlt vasárnap már találkozhattunk vele Budapesten, zenészekkel megrakott nosztalgiakocsik döcögtek végig a négyes-hatos és a kettes villamos vonalán. A zenekarok mellé a közönség is beszállhat, persze szigorúan csak érvényes jegyekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.