Magyarok világcsúcsa a Dunán

Világcsúcsot állítottak fel a Hasulyó család férfi tagjai: apa és két fia speciális szörfdeszkáikon harmincnyolc nap alatt Németországból a Fekete-tengerig eveztek a Dunán. Augusztus óta csaknem kétezer kilométert tettek meg öt államon keresztül.

Nagy Áron
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő egy hónapja indultak el a família tagjai Ulmból, hogy paddlingezve jussanak el a Duna-deltához. Nem mindennapi vállalkozásukra éveken át készültek, és meg is lett az eredménye. Habár negyven napot adtak maguknak, ennél hamarabb sikerült elérni a céljukat. Ez azért is jelentős eredmény, mert a kalandtúra elején betegség, később pedig az elemek (eső, gyenge sodrás és a többi) nehezítették a dolgukat. A Hasulyók mindezek ellenére nemcsak a kétezer kilométeres világrekordot állították fel, hanem más csúcsokat is. Augusztus 31-én pirkadattól alkonyatig például hetvennégy kilométert sikerült megtenniük a hullámok hátán. Korábban Ausztriában pedig egy másik rekordjukat döntötték meg: köszönhetően a jó sodrásnak, egy kilométert három perc negyvennyolc másodperc alatt eveztek le. Létezik egy másik világcsúcs is, amit szerettek volna túlszárnyalni: ehhez egy nap alatt száz kilométert kellett volna evezniük. Próbálkozásuk azonban nem volt sikeres. A szembeszél és a Duna folyása keresztülhúzta a család számításait. Internetes naplójuk, a Dunaracing.hu tanúsága szerint ez nem szegte kedvüket.
Ismeretes, a vállalkozás célja nem csak az volt, hogy apa és fiai beírják nevüket a sporttörténelembe. Hasulyó Tibor elindulásuk előtt közölte lapunkkal, hogy a 2007-ben kitervelt dunai evezést figyelemfelkeltésnek is szánják. A fiatalokat arra szeretnék buzdítani, hogy a tunya életmód helyett céltudatos munkával valósítsák meg terveiket. A szülőket pedig arra próbálják ösztönözni, hogy szervezzenek minél több közös programot gyermekeikkel, sportoljanak, mozogjanak együtt velük, mert ez megerősíti a családot. A paddlingosok múlt hét végi sikere kétségtelenül motiváló hatással lehet azokra, akik eddig nem is mertek hasonló teljesítményről álmodni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.