Malina Hedvig nem adja fel

Neszméri Sándor
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt évvel ezelőtt, augusztus 25-én minden híradásban vezető hírként szerepelt, hogy Nyitrán két bőrfejű megtámadta és brutálisan megverte Malina Hedviget, egy csallóközi diáklányt csak azért, mert magyarul mert beszélni az utcán. A támadásról a rendőrséget Hedvig tanárai és diáktársai értesítették, orvosi segítséget is ők hívtak hozzá. A bántalmazás tényét az orvosi leletek is alátámasztották, majd az akkori országos rendőrfőkapitány, Ján Pacak is megerősítette. Annál nagyobb volt a döbbenet két héttel később, amikor Robert Kalinák belügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón azt jelentette be: „Az eset nem történt meg.”
Sok más is elhangzott a sajtótájékoztatón: hogy a diáklány „az országot akarta lejáratni, s csak azért hazudott, mert félt a vizsgától, hogy sérüléseit maga okozta magának, ellopottnak mondott iratait pedig maga küldte vissza szülőfalujába, meg az is: félrevezette a hatóságokat, s blúzára is maga írta rá a nacionalista jelmondatot, miszerint „Magyarok a Dunán túlra!” Mindezt a belügyminiszter állította, s „inspirálása” alapján a rendőrség 2006 őszén vádemelést kezdeményezett Malina Hedvig ellen „hamis tanúzás és a hatóság félrevezetése” címén. És – tán hihetetlen, de igaz – öt éve ez az utolsó kézzelfogható és érdemi döntés a megvert magyar diáklány ügyében.
A rendőrség vádemelési kezdeményezése ugyanis „megmozgatta” az odáig meglehetősen langyos szlovák sajtót, s hamar kiderítették, nem Hedvig, hanem Kalinák miniszter „a hazudozó”, aki a sajtótájékoztatón tudatosan magyarázta félre a szakvéleményeket, a rendőrség pedig súlyos hibákat követett el a nyomozás során. Többek között ki sem hallgatta a sértett tanárait és diáktársait, illetve az elsősegélyt nyújtó orvosokat. Majd megszólalt Malina Hedvig pszichiátere, aki két hónapi kezelés után rövid, de egyértelmű véleményt tett közzé: „Minden úgy történt, ahogy Hedvig mondta. Hedvig igazat mond!” Ezt ismerte el az akkori főügyész, Dobroslav Trnka, elvette az ügyet a nyitrai nyomozó hatóságtól, magához vont minden jogkört, de az eset azóta egy tapodtat sem haladt előre.
Időközben Hedvig kétgyermekes édesanya lett, a boldog családi háttér sem tudja azonban feledtetni a megaláztatást. Abban bízik, hogy „előbb-utóbb össze kell dőlnie a hazugságokból épített kártyavárnak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.