Már az okostelefon áll a vírusok célpontjában

Bodacz Péter
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az okostelefonok és tabletek elterjedése előtt „csak” a számítógépek ellen irányuló vírustámadásokat kellett kivédeni, az új eszközök elterjedésével azonban újabb frontokon kell legyőzni a kártevőket. A legújabb felmérések szerint az adathalászat egyik módja a mobiltelefonokon történő alkalmazások biztonságának kijátszása, hiszen az adatvédelmi megoldások itt kevésbé követték a technológiai fejlődést, mint például a PC-k esetében az internet fejlődésével. – A hagyományos számítógépek háttérbe szorulásával a telefonok és a táblagépek biztonságára legalább akkora, ha nem nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a felhasználóknak és a készülékek tulajdonosainak, mint azt az asztali méretű társaik esetében tették – nyilatkozta Keleti Arthur, az informatikai biztonsággal foglalkozó KFKI Zrt. IT biztonsági stratégája. A Magyar Telekom leánycégének szakembere szerint a készülékek tulajdonosai ma még nem ismerik pontosan a veszélyeket, ezért sok esetben nem tesznek megfelelő óvintézkedéseket sem. Mint fogalmazott, a legnagyobb problémák a vállalati alkalmazások során jelentkeznek, hiszen a telefonokra ingyen vagy valamilyen egyszeri összegért letöltött programok biztonsági szintje nem mindig megfelelő. Rosszat akarók, adathalászok könnyen szerezhetnek olyan belső információkat, melyekkel később akár bűncselekményt is elkövetnek, magyarán a megszerzett adatokkal visszaélhetnek. – A megoldás az lenne – emelte ki Keleti –, ha a felhasználók nagyobb figyelmet fordítanának a megelőzésre. – Tanácsadók segítségével érdemes megvizsgálni a kritikus pontokat. A készülékek kiválasztásától és használati módjától a védendő adatok behatárolásig mindenre figyelmet kell fordítani – húzta alá a KFKI IT biztonsági stratégája.

Célkeresztben az Android. Nem csak a felhasználók, hanem a kártékony szoftverek előállítói körében is óriási népszerűségnek örvend az Android. A McAffe legfrissebb felmérése szerint az okostelefonokon és tableteken futó platformot támadó rosszindulatú szoftverek száma csak az elmúlt negyedévben 76 százalékkal ugrott meg. Az Androidot a Symbian követi, míg az Apple iOS-e a legbiztonságosabb. Utóbbi biztonsága annak köszönhető, hogy a cég igen szigorú ellenőrzés után teszi hozzáférhetővé a kiegészítő alkalmazásokat, míg az Android esetében csak utólagos kontroll van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.