Máris csata a csoportelsőségért

Ma este megkezdődnek a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportküzdelmei, és a nyitány műsorán rögtön ott van az előcsatározások legrangosabb párharca: a H csoportban a címvédő Barcelona a Milant fogadja. Ami a BL megszokott, parányi magyar érdekeltségeit illeti, az idén két csapaton a szemünk: Tőzsér Dániel és Köteles László együttese, a Genk a Valenciát látja vendégül, míg a Zenit Szentpétervár Huszti Szabolccsal az APOEL Nicosiához utazik.

Munkatársunktól
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy négyesbe került a Barcelona és a Milan az idei Bajnokok Ligájában, ám a H jelű kvartett mégsem „halálcsoport”. A cseh Viktoria Plzen és a fehérorosz BATE Boriszov aligha zavar sok vizet, a két, egyaránt háromszoros BL-győztes sztárgárda borítékolhatóan simán veszi az akadályt. Az persze korántsem mindegy, hogy ki végez majd az első és a második helyen, s ma közelebb kerülhetünk a válaszhoz. A spanyol bajnokság múlt hét végi fordulójában a Barca meglepetésre 2-0-s vezetésről csak 2-2-es döntetlent játszott a Real Sociedad vendégeként, de a Serie A-ban a Milan sem bírt a Lazióval, ez a meccs is 2-2-re végződött. A Nou Campban a rangadó esélyese azonban egyértelműen a katalán együttes, amely az idény elején az európai és a spanyol Szuperkupát is parádés játékkal nyerte meg, folytatva korábbi diadalmenetét. A BL-címvédő hazai pályán ritkán botlik a sorozatban; azóta, hogy 2009/10-es csoportküzdelmek során nem kis meglepetésre 2-1-re kikapott a Rubin Kazanytól, zsinórban kilenc meccset nyert meg. Igaz, legutóbb a Real Madrid ellen csak 1-1-et játszott a tavalyi elődöntő visszavágóján, ám az idegenbeli 2-0-s siker után ez is győzelemmel ért fel. Az sem a Milan mellett szól, hogy utolsó három BL-mérkőzésén egyszer sem talált be az ellenfelek kapujába.
Barcelonában azonban nem becsülik le a vendégeket. „A Milan igazi történelmi klub, fantasztikus játékosokkal, s Ibrahimovic, Cassano vagy Robinho személyében roppant veszélyes támadói vannak. Ellenfelünk is a csoportelsőségért küzd, de bízom benne, hogy itthon nyerünk” – nyilatkozta Sergio Busquets, a házigazdák egyik világbajnoka, aki ekkor még nem tudhatta, hogy Ibrahimovic hétfőn megsérül, így nem játszhat.
A két együttes a BL-ben legutóbb 2006 áprilisában találkozott, s akkor – Barcelonában –
0-0-ra végződött a randevújuk. (Tavaly augusztusban Cserepovecben felkészülési meccsen a Barca 3-2-re nyert, ez nem szerepel a statisztikában.) A két együttes hivatalosan 11-szer mérkőzött meg egymással, mindkét oldalon négy-négy győzelem szerepel a három döntetlen mellett, a kétségkívül legfontosabb összecsapást azonban a Milan nyerte: az 1994-es BL-döntőben, Athénban 4-0-ra kiütötte ellenfelét.
A felek mai várható összeállítása, Barcelona: Valdes – Alves, Puyol, Abidal, Adriano – Busquets, Xavi, Iniesta – Pedro, Messi, Villa; Milan: Abbiati – Abate, Nesta, Silva, Antonini – Nocerino, van Bommel, Aquilani, Boateng – Cassano, Robinho.
A mai program kínálatából illik külön szólni két angol–német párharcról is, amelynek egyformán nehezen megjósolható a végkimenetele. Az E csoportban a Chelsea a Leverkusent, az F-ben a Borussia Dortmund az Arsenalt fogadja. A nyitánynak akad magyar vonatkozása is: a Tőzsér Dánielt és Köteles Lászlót foglalkoztató belga Racing Genk a Valenciát látja vendégül, a Huszti Szabolcsot a soraiban tudó Zenit Szentpétervár pedig a ciprusi APOEL Nicosiához utazik.

Mai program. Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló: E csoport: Chelsea–Leverkusen, Genk–Valencia, F csoport: Olimpiakosz–Marseille, Dortmund–Arsenal, G csoport: Porto–Sahtar Donyeck, APOEL Nicosia–Zenit Szentpétervár, H csoport: Barcelona–Milan, Plzen–BATE Boriszov. Valamennyi találkozó 20.45-kor kezdődik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.