Mással fizettetik meg a különadót?

Munkatársunktól
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz-tizenkétmilliárd forint többletköltséget okoz az idei második fél évben egyes fogyasztói csoportoknak a kötelező áramátvételi támogatásról szóló szabályozás megváltoztatása – véli az Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete Egyesülés (Ipenerg). Július 1-jén megszűnt a villamos energiát és hőt vegyesen termelő (kapcsolt) erőművek támogatása. Ez a támogatás korábban valamennyi áramfogyasztó számlájában megjelent, és az Ipenerg számításai szerint kilowattóránként 1,7-1,9 forintot jelentett. A kormány július elseje után ehelyett bevezetett egy kilowattóránként 1,2 forintos díjelemet, amelyből szintén a kapcsolt termelők juthatnak kompenzációhoz. (Az érintett erőművek az áramtermelés helyett ezután a hőelőállítás után kapnak majd támogatást.)
Az elsőre egyszerű árcsökkenésnek tűnő képlet azonban egy fogyasztói csoportnak drágulást okoz. Az Ipenerg elemzése szerint számos kereskedő egy csomagban értékesíti a piaci és a kötelezően átvett villamos energiát, és ez utóbbi összegét ezért nem hajlandó csökkenteni. Ugyanakkor ezzel egy időben kiszámlázza az új, kilowatt-óránkénti 1,2 forintos díjelemet is. A kereskedő indoka ebben az esetben az, hogy az ügyfél átengedte neki a kötelező átvételi árak kockázatát, így ez a nyereség „jár neki”, míg az új díjelemmel „pechje volt” a felhasználónak.
Az Ipenerg álláspontja alapján ez nem méltányos, hiszen az árváltozás nem piaci okokra vezethető vissza, hanem a szabályozás módosulásán alapul. Ráadásul ez a probléma elsősorban a kis- és közepes vállalkozásokat, valamint az intézményi fogyasztókat érinti, vagyis pont azt a fogyasztói kört, amit a kormány egyébként támogatni, illetve védeni kíván. A szervezet becslései szerint az érintettek éves fogyasztása összesen mintegy 15-20 terawattóra, így 2011 második felében e fogyasztók többletköltsége 10-12 milliárd forintra tehető, ami éppen megegyezik az energiaszolgáltatók által fizetendő különadó mértékével. – Ráadásul ez az összeg a kereskedők oldalán úgy jelenik meg haszonként, hogy semmit nem tesznek érte – áll a közleményben. Az érdekvédelmi szervezet összegyűjtötte az érintett fogyasztókat és felvette a kapcsolatot a kereskedőkkel, illetve az illetékes állami szervekkel annak érdekében, hogy a kereskedők a kapcsolt termelés támogatását szolgáló díjtételt ne szedjék be kétszer a fogyasztók egy részétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.