Még áll a génmanipulált kukorica a földeken

Megtagadta a szakigazgatási hivatal határozatának végrehajtását, és nem tárcsáztatta ki a génmanipuláltnak ítélt kukoricát lapunk információi szerint több hazai gazdálkodó.

Dénes Zoltán
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel négyszáz hektárról van szó, e területeken már elvirágzott a tengeri, ami miatt az sem kizárt, hogy a környékbeli földeken újabb fertőzés történt. Értesüléseink szerint az ügyben Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár folytat egyeztetéseket a Monsanto világcég képviselőivel. Lapunk úgy tudja, a kérdésben már ma megszülethet az egyezség.
Nevük elhallgatását kérő informátoraink szerint a multinacionális társaság – a nagyobbik azon két cég közül, amelyeket a szaktárca megvádolt a génmanipulált vetőmagok hazai terjesztésével – a megbeszéléseken azt szeretné elérni, hogy az érintett területekről – beleértve a közvetlenül nem szenynyezett, védelmi sávnak nevezett parcellákat – saját maga takaríthassa be a terményt. Ezt biztonságos módon ki is szállítaná az országból. Informátoraink szerint amennyiben a cég erre lehetőséget kapna, úgy gördülékenyebben haladhatna a kártérítési eljárásokkal összefüggő elszámolás is.

Részletek a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.