Még az idén visszaadná az áfát a tárca

Hírösszefoglaló
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még ősszel visszaadná a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a cégeknek a korábban visszatartott, 260 milliárd forintnyi áfát – derül ki a minisztérium Origo által megismert előterjesztéséből. Az új áfaszabályozásban ezentúl nem lesz feltétele a pénz visszaadásának: az, hogy a cég kifizesse a beszállítóját. Az NGM arra számít, lesznek még perek a magyar állam ellen, mert nem mindenkinek fizetnék ki a kamatot úgy, ahogyan azt az Európai Bíróság javasolja. Mint ismert, a luxemburgi ítélkező testület július végén hozott döntése szerint Magyarország megsértette az áfaszabályokra vonatkozó uniós előírást, vagyis jogtalanul lassította a cégek áfa-visszaigénylésének teljesítését. A magyar áfaszabályozás azért jogsértő, mert a hatóság gyakorlatilag vég nélkül visszatarthatja a cégek által visszaigényelt áfát, holott halasztó tartalmú határozatot a közösségi előírások szerint legfeljebb egyszer hozhatna.
Az NGM úgy számol, legkésőbb szeptember végéig az Országgyűlés elfogadja a vonatkozó jogszabályt, amely életbe is lép. A törvénytervezet úgy rendelkezik, hogy az áfavisszatartással érintett cégek október 20-ig áfabevallásukban, vagy egy külön kérvényben jelezhetik: visszakérik az áfát. Az október 20-i határidő jogvesztő lenne, vagyis, ha a kormány így fogadja el a javaslatot, akkor aki később eszmél, az végleg elveszíti a neki járó pénzt – ismertette a tervezetet a hírportál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.