Még pörög a magyar export

Hírösszefoglaló
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Avárakozásokat felülmúlva gyorsult az export növekedési üteme júliusban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Az 1658 milliárd forint értékű kivitel 6,6 százalékkal volt több az egy évvel korábbihoz képest az előzetes számok alapján. Közben az import 3 százalékkal emelkedett, így a kivitel és a behozatal egyenlege 373,8 milliárd eurót tett ki, míg tavaly az exporttöbblet csupán 162,4 millió euró volt.
Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője a távirati irodának azt mondta, nem okozott meglepetést a KSH adata, 430 millió eurós többletet vártak. Hozzátette, hogy a bruttó forgalom ugyan magasabb lett a várakozásuknál, de változatlan marad az előrejelzésük: az idei évre 7,5 milliárd, jövőre 9 milliárd euró külkereskedelmi többlettel számolnak. A szakértő szerint így a következő hónapokban, sőt jövőre is csak egy számjegyű bővüléssel lehet számolni. Ennek okaként hozta fel az alacsony belső keresletet és a csökkenő beruházásokat, amelyek miatt nyomott marad az import, és minden bizonnyal az export növekedési üteme lesz nagyobb. Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. vezető elemzője viszont minden várakozást meghaladónak nevezte a júliusi 374 millió euró többletet. Szerinte az idén 6,8 és 7 milliárd euró közötti külkereskedelmi többlet lehet, jövőre pedig ez túllépheti a 7 milliárd eurót. Az elemző úgy véli, az export növekedése kifejezetten gyenge lehet a következő hónapokban a külső kereslet markáns romlása, illetve a külső keresleti kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanság miatt. Az import ettől elmaradó növekedése pedig a belső kereslet hiányát tükrözi.

Lassult a kínai ipar. Augusztusban mérséklődött az ipari termelés növekedése, enyhült az infláció és csökkent a termelői árak növekedésének üteme Kínában – közölte tegnap a kínai nemzeti statisztikai hivatal. Augusztusban az előző havihoz képest egy százalékkal, éves szinten pedig 13,5 százalékkal nőtt az ipari termelés Kínában, a júliusi 14 százaléktól elmaradó mértékben. Kína energiatermelése augusztusban éves szinten 10 százalékkal, 426 milliárd kilowattórára emelkedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.