Megalázó körülmények

Figyelembe veszi a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága az országgyűlési biztos kifogásait – amennyiben a lehetőségek engedik – közölte lapunkkal az országos büntetés-végrehajtás sajtóosztálya azután, hogy Szabó Máté ombudsman a napokban kijelentette, a Márianosztrai Fegyház és Börtönben fogva tartott rabok embertelen, megalázó és veszélyeztető körülményeknek vannak kitéve. Az ombudsman a fegyintézetben azért tartott vizsgálatot, mert a tudomására jutott, hogy az egyik fogvatartott két hétig nem fürödhetett, a mellékhelyiségek többsége pedig az intézményben függönnyel van csak elválasztva.

Vona Adrienn
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) elkezdte az állampolgári jogok országgyűlési biztosa által megküldött jelentések vizsgálatát – közölte lapunkkal a BVOP sajtóirodája. Hozzátették, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kifogásait – amennyiben a lehetőségek engedik – a büntetés-végrehajtási szervezet működése során figyelembe veszi.
Ismeretes, az ombudsmani hivatal legutóbbi közleménye szerint embertelen, megalázó és veszélyeztető körülményeknek vannak kitéve a Márianosztrai Fegyház és Börtönben fogva tartott rabok. Az ombudsman azután rendelt el vizsgálatot, hogy kézhez kapta a fegyintézetben elhelyezett egyik fogvatartott levelét. A panaszos arról számolt be, hogy az intézetben elhelyezett ágyakon levő szivacsmatrac majdnem fekete a kosztól, és nincs rajta huzat. Az emeletes ágyak instabilak, nincs rajtuk sem leesésgátló korlát, sem létra. A zárkák túlzsúfoltak, a WC-k pedig csupán függönnyel vannak leválasztva. A fogvatartott levelében azt is sérelmezte, hogy az intézetbe való befogadását követően – társaival együtt – két héten át nem fürödhetett.
Az ombudsmani hivatal a levél beérkezése után az intézetparancsnokhoz fordult, aki arról tájékoztatta Szabó Máté országgyűlési biztost, hogy a 104 zárka közül 74-ben csupán függönnyel vannak leválasztva a mellékhelyiségek. A fogvatartottak részére kiadott szivacsmatracokat portalanítják, majd ez a fogvatartott feladata. Hangsúlyozta azt is, hogy a munkavédelmi szabályok nem írnak elő leesésgátló korlátot a két méternél alacsonyabb felső ágyra, de ha igény van rá, felszerelik.
A biztos a panaszügyben megállapította, hogy a büntetés-végrehajtási intézet mulasztása sértette a fogvatartottak emberi méltósághoz való jogát, ezért kezdeményezte az intézet parancsnokánál, hogy minden esetben biztosítsa a fogvatartottak számára a matrachuzatot, továbbá a heti egyszeri fürdés lehetőségét. A mellékhelyiségek függönnyel való leválasztása nem biztosítja a megfelelő magánszférát, ez és a zsúfoltság pedig – a strasbourgi bírósági döntésre is figyelemmel – embertelen és megalázó bánásmódot jelent – szögezte le az ombudsmani jelentés.
Az ombudsman a vizsgálat után, a javaslataival az intézet parancsnokához, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokához és az illetékes közigazgatási és igazságügyi miniszterhez fordult. Az igazságügyi tárca vezetőjétől – a zsúfoltságra való tekintettel – egy 2010-ben hozott rendelet módosítását kérte, ami megszüntette a korábban előírt férőhelynormák betartásának állami kötelezettségét.
Az ombudsmani hivatal sajtóosztályától megtudtuk, Szabó Máté ombudsman ajánlására hivatalos válasz a minisztériumtól a küldéstől számított hatvan nap után érkezhet, a büntetés-végrehajtási intézetnek és a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának harminc napja van a reagálásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.